Wijn proeven op Santorini

August 18, 2017 No Comments

Wijn proeven op Santorini

August 18, 2017 No Comments

Estimated reading time: 13 minute(s)

Du soleil, du mer … et du vin

Santorini is een vulkaaneiland en presenteert zich in contrastrijke kleuren en landschappen. Zwarte lavastranden, sneeuwwit gekalkte huizen en de turquoise zee versmelten tot een fantastisch kleurenpalet. En dan is er nog het groen van de vele wijnranken.  En natuurlijk rood of wit of rosé in je glas.  Zonder nog maar één glas alcohol te hebben gedronken word je van zo’n kleurenpracht gewoon vrolijk!

Een absolute Santorini to do: wijn proeven !

Over de adembenemende uitzichten kan ik lofzangen blijven schrijven,  misschien maar goed dat ze ook geweldige wijnen op het eiland maken.   Als wijnliefhebbers kon ik het gewoon niet over mijn hart krijgen geen middagje door te brengen bij SantoWines, die hoogwaardige wijnen produceren.  Voordeel: ik kon er te voet naar toe … geen Bob nodig om veilig weer ‘thuis’ te komen.

Het was an afternoon well spent (sommige uitspraken klinken zoveel beter in het Engels).  Het werd mij al heel snel duidelijk dat op het vulkaaneiland heerlijke wijn wordt geproduceerd.  Het Griekse wijnlandschap is een stuk uitgebreider dan de goedkope Retsina’s en wrange rode wijnen die we vinden op de menukaart van ons lokale Griekse restaurant. De Griekse wijncultuur is minstens even oud als de democratie.    Het verhaal achter de wijn van Santorini is ietwat triest maar toch hoopgevend. Toen het massatoerisme Santorini nog niet in de ban had, was het eiland bedekt met ontelbare wijngaarden, waar interessante en zeer karaktervolle wijn werd geproduceerd. Toen kwamen de hotels, de ontwikkelaars en de miljoenen toeristen en van de wijngaarden bleef weinig over.

Tot jonge ambitieuze wijnboeren  van het Griekse vasteland terugkeerden om met veel ambitie en moed de wijncultuur op Santorini in ere te herstellen. Tenslotte zijn de factoren die de wijn hier zo uniek maken nog steeds aanwezig: de eeuwenoude zanderige vulkanische terrassen, de hete en lange zomers en de koele zeebries die soms een zilte nevel op de wijnranken achterlaat.

 

En net die factoren zouden het verbouwen van wijngaarden moeilijk maken als de wijnboeren de traditionele manier van druiven planten, die ook hun voorouders al gebruikten, niet zouden toepassen. De druivenranken groeien hier niet in de hoogte maar worden in cirkelvormige structuren geleid om zo dicht bij de grond te liggen, de ‘basket-shape methode’ of kouloura.  De natuurlijke mand host en beschermd de druiven tegen de grote hitte en de sterke wind die soms geladen is met zand.  Dankzij de vulkanische ondergrond hoeven de wijnranken nooit bewaterd te worden. Een groot deel van het eiland is dan ook groen gekleurd door de bladeren van de wijnranken.

De voornaamste lokale wijndruif is de Assyrtiko, voor echte wijnkenners geen onbekende… voor mij, sinds vandaag, ook niet (helemaal) meer.

Niemand weet hoe lang ze er al zijn, die Assyrtiko-wijnstokken op Santorini. Misschien al sinds 1200 v. Chr. toen Feniciers (afkomstig uit Foenicie, dat ongeveer het huidige Libanon bestrijkt) voet aan wal zetten op Santorini. Foeniciers waren namelijk geweldige wijnmakers. Grieken vestigden zich pas weer ca. 900 v. Chr. op Santorini. Het eiland was na de catastrophale vulkaanuitbarsting van 3600 v. Christus die alles van het eiland wegvaagde en in de as legde lang onbewoond. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat er op het moment van de uitbarsting nog mensen op het eiland waren (er zijn geen menselijke resten of gebruiksvoorwerpen gevonden). Hoogstwaarschijnlijk hebben de eerste tekenen die wezen op een aanstaande vulkaanuitbarsting ervoor gezorgd dat de Minoische bewoners van Santorini het eiland ruim voor de uitbarsting verlaten hebben.Was de Assyrtiko toen al daar? Herrees het herboren uit de as? Brachten de Foeniciers het mee? Aangezien er toen nog geen wijnrecensenten waren zullen we het nooit weten. Wat ze wel weten is dat de Assyrtiko-druif al sinds mensenheugenis op zijn eigen unieke manier wordt verbouwd en dat de druif koning is op Santorini.  En een koning waardig is het is de enige druivensoort in Europa die resistent is tegen de phylloxera parasiet (eind 19de eeuw heeft deze druifluis alle Europese wijngaarden vernietigd).  De koppigheid van de wijnranken in Santorini om hieraan te weerstaan is een gia mas (proost) waard !  En dat deed ik samen met 2 mensen uit Vancouver en London.  Nog zo’n leuke bijkomstigheid van reizen, je leert altijd wel andere mensen en culturen kennen. Heerlijk.

 

Ook dit is vakantie op Santorini, wijnweetjes én wijnproeverij tijdens de dag inclusief zicht op de caldera.

Duizenden jaren oude vulkanische grond van Santorini, het zout van de zee, de zilte frisheid van de zeewind, de weldadig warme Griekse zon op de lippen en de Santorini wijn op de tong waardoor onze smaakpupillen verleid worden tot een uitbundige Sirtaki.  Wie ben ik om de wijnjournalisten tegen te spreken die lyrisch zijn over deze Griekse wijnen.

Gia mas!

Heb jij een favoriete wijn? Wat is jouw favoriete moment op vakantie?

xoViv

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!