Vis uit een tube, je bent wat je eet.

July 18, 2017 No Comments

Vis uit een tube, je bent wat je eet.

July 18, 2017 No Comments

Estimated reading time: 13 minute(s)

Tja, wandelen ( en winkelen) kost nu eenmaal energie, dus je mag de inwendige mens niet vergeten. In ons hotel was het ontbijt uitgebreid, helemaal zoals een beetje overal … alleen stond er iets heel vreemd bij: vis uit een tube. Niet zoals overal dus …

 

 

Bij de ochtendkoffie wordt, hoe cliché, knäckebröd gegeten. Dat besmeert de gemiddelde Zweed dan met marmelade of Kalles, een visproduct uit een tube.   Kaviaar of löjrom – echte kaviaar  is het niet, maar het blijkt heel normaal te zijn om wat viskuit uit een tube op je brood te smeren. Er zijn verschillende smaken en het is best goed te eten. Het nuttigen van knäckebröd-met-marmelade en dan ook nog een met Kalles is smaaktechnisch echter dodelijk.

Ben je tijdens de dag toe aan een pauzeke, doe als de Zweden en doe een Fika oftewel een cafeïne fix. De koffiecultuur in Zweden is zo rijk als de koffie die de inwoners met de liter drinken. Gemiddeld drinkt een Zweed zo’n 4,5 kopjes koffie per dag.  Ze staan dan ook aan kop als het aankomt op koffiedrinkende Europeanen.  Op elke hoek van de straat zit dan ook een koffiezaakje. Ideaal als je tijdens een citytrip aan het rondhossen bent.  Dus, when in Sweden, do as the Swedish do: even een fika-tje doen.  Een echt Zweeds begrip, fika, een beetje zoals de Engelsen hun ‘tea time’ hebben, maar dan losser. Een pauzeke nemen met vrienden en collega’s, meestal met een typische kaneelbol (kanelbullar) en koffietje, maar dat kan dus met eerder wat zijn, het draait ‘m vooral om even stoppen waar je mee bezig bent.  Zo’n koffiemoment kan je op elk moment van de dag doen.

 

Een broodje ‘s middags?  Doe het niet! Als je je niet meer kan bedwingen en Stockholm wilt gaan verkennen, vergeet de broodjes en zeker je brooddoos!  Eet ‘s middags gewoon warm in plaats van ‘s avonds. De meeste restaurants serveren een ‘Dagens Rätt’ van twaalf tot drie uur ’s middags.  Het menu is hetzelfde als ‘s avonds alleen stukken goedkoper.  Daarenboven lachen de Zweden met onze lunch-boterhammen: ‘That no food’ of ‘Good heavens, bread!?’  Je bent wat je eet en er staan genoeg Zweedse heerlijkheden op de menu’s, dus gewoon een ‘cuisine local-leke’ doen. Lekker eten is er in overvloed in Stockholm. Veel restaurants en zo’n beetje iedere internationale keuken is vertegenwoordigd in de vorm van Franse bistro’s, pizzeria’s, Griekse eethuisjes, tapas tentjes, veel sushibars en nog zo wat.  Keuze genoeg dus. Een gewoon broodje kaas is dan wel weer moeilijker te vinden.

Dan ‘de mythe’ over alcohol.  Het is geen mythe, het is echt wel duurder dan in België.  Als je gewoon een glas wijn vraagt bij je eten, of in een wijnbar, ben je al snel 14 euro per glas kwijt.  Niet dat ik zo’n grote ‘drinker’ ben, maar een glaasje wijn na een dagje Stockholm, kan er wel in.  Ik had dan ook een missie: onthaasten in stijl, zonder mijn bankrekening te plunderen want zo beu ben ik mijn saaie centjes nu ook weer niet.  Nu had ik gehoord dat een fles wijn uit de winkel hooguit een euro per fles duurder zou zijn dan bij ons.  Dus dan maar naar de supermarkt.  Het enige aan alcohol dat ik kon bespeuren was bier met maximaal 3,5% alcohol.   Dankzij een gniffelende Zweedse kassajuffrouw geleerd dat drankgebruik een staatszaak is.

De Zweedse overheid waakt erover dat zijn volk niet bezwijkt aan drankmisbruik.   Je kan in Zweden dan ook niet zomaar een flesje wijn of krat bier in de supermarkt kopen. Ook een slijterij of gezellige wijnwinkel zul je er niet vinden. Alcohol kopen is hier een serieuze zaak en vergt enige voorbereiding.  Je koopt je flesje bij de Systembolaget, de staatsslijterij als enig verkooppunt voor alcoholica.  Op zondag en in de avonduren gesloten. Dus heb je ’s avonds een etentje en heeft de aangeschafte fles kurk of krijg je onverwacht bezoek en heb je niets in huis, dan heb je gewoon pech. Je kunt simpelweg nergens een flesje scoren…

Als je dorst hebt moet je drinken en dan kom je in gesprek met de barman van het hotel.  Hij wist dan weer te vertellen dat het in Zweden in bars en restaurants het mogelijk is om alcohol te kopen.  Ja duhh?!  Het personeel van bars en restaurants is verplicht om alcoholverpakkingen te openen omdat de drank direct gedronken moet worden. Een fles wijn mee naar huis nemen is er dus niet bij.  Elk land zijn gewoontes.

De Zweedse overheid ten spijt heb ik toch wat dronken Zweden gezien.  Zij laten zich dus niet kisten en hebben wellicht  zo hun eigen manier om aan het vloeibare goud te komen…

En jij als toerist, kan dus maar beter een flesje wijn tax-free kopen op het vliegveld … tenminste als je in Stockholm je budget in de gaten wil houden.

Dit was ie dan, weeral de één-na-laatste-blogbost over de stad die nooit slaapt, waar restaurantjes de hele dag vol zijn, en je niet moet komen als je niet door rood durft te lopen.

 

xoViv

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!