Van west naar elders: Jakarta-Bogor-Bandung

July 24, 2014

Van west naar elders: Jakarta-Bogor-Bandung

July 24, 2014

Estimated reading time: 10 minute(s)

Vandaag de stad Jakarta verlaten om eerst richting Bogor te tuffen. En met tuffen, bedoel ik tuffen want het ging langzaam. De wegen zaten overvol vanwege de ramadan en de Javanen die aan hun vakantie begonnen. Het is een wonder dat het allemaal goed gaat: bussen, auto’s, scootertjes en brommers rijden kriskras door elkaar en geen ongelukken … En dan te bedenken dat die Javanen niet eens een rijbewijs moeten halen. In België kan menig autobestuurder daar alvast iets van leren.

Bogor ligt op 280 meter hoogte aan de voet van de gunung Salak op ongeveer 50 kilometer van Jakarta en 120 kilometer van Bandung. Bogor heeft als bijnaam de “Regenstad” omdat de stad per jaar door zo’n 320 stormen getroffen wordt en er tussen de 3000 en 4000 mm regen valt maar als wij er zijn is het droog! Tegenwoordig wordt Bogor ook de achtertuin van Jakarta genoemd. Veel inwoners ontvluchten in het weekend de stad om hier wat rust te vinden. De trekpleister van deze stad is de beroemde Botanische Tuin ‘Kebun Raja Indonesia’ oftewel Grote Tuinen, en dat mag je met zijn oppervlakte van 80 hectaren wel erg letterlijk nemen.
De voorvaderen van mijn Nederlandse reisgenoten vestigden in Bogor het buitenverblijf ‘Buitenzorg’, dat later de officiële residentie van de gouverneur-generaal werd. Hij volgde daarmee het voorbeeld van Sir Stamford Raffles, die al gedurende de Britse overheersing van Oost-Indië had ontdekt dat het in Bogor prima toeven is. Het was die Raffles die er die botanische tuin liet aanleggen.
Als we er arriveren, blijkt er een Nederlands sprekende gids Donny klaar te staan om ons rond te leiden. Zowel onze reisleider Ecco en Donny spreken in elk geval beter Nederlands dan ik Indonesisch. Weliswaar met een zwaar accent en soms met moeite verstaanbaar, maar tot nu krijg ik geen woord Indonesisch uitgesproken.

Donny, klein, maar dapper nam ons op slentertocht om een wandeling door de tuinen te maken. En als ik zeg slentertocht bedoel ik dat ook zo. Want Donny was zo bezeten door elke boom en elk plantje dat ie dan ook bij elk plantje en elke boom heel enthousiast zijn uitleg gaf. Het eerst halfuur vonden we allemaal prima, niet lang daarna kwamen de eerste grapjes. Een hele fijn groep en iedereen schiet wel op met iedereen, dus Donny had nog amper gehoor, de arme kleine man. Tot … wij bij het paleis van de gouverneur-generaal kwamen met de vijvers die ons deden denken aan de Indische waterlelies, een sprookje van koningin Fabiola in de Efteling mooi tot verbeelding gebracht. De vijvers en zijn lelies waren zo prachtig dat de ooo’s en de aaa’s en het fotogeklik opeens heel heftig werden. Hier in Bogor waren de bloemen sterren, die samen met de maan en de andere sterren dansten op het water, en wel op klaarlichte dag.

image

image

Als je daarna bij de manneke-pis boom komt, die een manneke-pis vrucht geeft, tja toen voelde ik me wel even trots met ons nationale monument op Java. Ik heb die vrucht dan ook meteen aangeslagen. Hij ligt nu, in volle glorie, opgeborgen in een hoekje van mijn koffer.

Na een gezamelijke lunch trokken we busgewijs via de snelweg naar Bandung, de derde grootste stad van Java.
Voor ons toch een beetje jammer die ramadan en die vakantie van de Javanen, want zo hebben we de Puncak pas moeten missen. Maar er zou geen doorkomen aan zijn geweest. Gelukkig zagen we langs de snelweg ook al de mooiste landschappen voorbij glijden, Nog maar net hier wordt ons nog heel veel moois beloofd.

image

image

Nu net terug van het diner. Weer heerlijk gegeten, hoofdgerecht en drank inclusief tax, geen 6 euro kwijt…. Ik hou het hier nog wel even uit.

Nu lekker slapen want morgen mogen we van Ecco uitslapen. Tot half zeven!

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!