Välkommen op mijn citytrip naar Stockholm.

July 13, 2017 No Comments

Välkommen op mijn citytrip naar Stockholm.

July 13, 2017 No Comments

Estimated reading time: 16 minute(s)

‘Stockholm, staden som aldrig sover.’ Natuurlijk is het zo, dat dat een stuk minder lekker klinkt dan: ‘New York, the city that never sleeps.’, maar in mijn ogen is het veel logischer. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je hier je ogen open doet. Of het nu ’s middag of ’s nachts drie uur is, het is gewoon licht. ‘Dankzij’ het fenomeen middernachtzon, komen we, in deze tijd van het jaar, niet veel verder dan wat schemer. Natuurlijk heb ik er wel van gehoord, maar toch wel vreemd om het mee te maken. Het gevoel van tijd raak je, met name in de avond wel kwijt. Het is nu half elf, terwijl ik dit zit te typen, maar ik heb het idee, dat het net zo goed een uurtje of half acht zou kunnen zijn. Over een uurtje is het nog net zo licht als het nu is. Maar goed, niemand die op dit oeverloos getik zit te wachten. Over tot de orde van de dag dan maar.

Met mijn reisbucketlist heb ik hetzelfde probleem als met mijn handtassen- en schoenenlijst. Voor elke wens die ik heb vervuld, komen er gewoon 2 nieuwe bij. Daarom dit jaar, voorlopig, geen grote reis, maar 2 kleinere die van mijn bucketlist kunnen geschrapt worden. Eentje ervan kan ik nu schrappen want ik laat me in een paar dagen tijd onderdompelen in een (wereld)stad, waar ik me wil laten inspireren door de sfeer die er hangt en mijn horizon weer wat kan verbreden.  En dat allemaal onder het mom van ‘du lever bara en gång’.  Met deze titel in het achterhoofd ben ik aan dit reisje begonnen. Niet helemaal waar natuurlijk, aangezien mijn kennis van het Zweeds vrij beperkt is, en deze titel gewoon afkomstig is van wikipedia, nadat ik de oorspronkelijke titel daarin ingevoerd had. Er zijn verschillende uitvoeringen van deze titel die allemaal dezelfde lading hebben. Carpe Diem, pluk de dag, je leeft maar één keer, you only life once of de sinds 2012 zeer populaire term YOLO. Voor de laatste ben ik wellicht toch net iets te oud, maar het tovert wel een glimlach op mijn gezicht als ik hem hoor.

Ik ben in Kopenhagen geweest en omdat de Scandinavische stijl zo ‘hot’ is nu, had ik ook van Stockholm hoge verwachtingen.

Vanaf Zaventem vlieg je heel makkelijk, in twee uurtjes, naar Stockholm.   Stockholm heeft twee vliegvelden. Wij vlogen op Arlanda, een luchthaven net buiten Stockholm.   Allemaal heel makkelijk en snel, tenminste als je vlucht niet wordt gecanceld …. en je wordt omgeboekt naar een vlucht die maar liefst 12u later vertrekt.  Niet leuk. En zeker niet als je daardoor ook nog eens een halve dag Stockholm In lucht ziet vervliegen.  Maar … ken je dat gevoel, wanneer je hart heel even 5 keer groter lijkt te worden? Een grijns op je gezicht, een paar seconden intens geluk? Ik had het, toen ik van de vliegtuig stapte in Stockholm. Een paar dagen dwalen en genieten van het Zweeds geroezemoes en de stralend blauwe hemel. Iedereen zou blond en knap zijn en ijsjes eten. Mensen zouden op bankjes zitten met het gezicht naar de zon gekeerd, als zonnebloemen, gretig de zonnestralen opslorpend … Als je dit melig vindt, een mens mag dromen want het wordt afwachten wat het weer wordt.  Verschillende weerapps spreken elkaar tegen en de receptionist van het hotel zegt nog iets anders.  Ach we zien wel want mijn hartje heeft toch al een mamamia dansje gedaan.

Välkommen op mijn citytrip naar Stockholm.

Al vanuit het vliegtuig krijg je je eerste rilling. Zoveel brochures en commentaren zijn al geschreven over de duizenden eilanden, toch maakt een glimp vanuit je ijzeren vogel een diepe indruk. Het woord prachtig volstaat niet. Gevormd door veertien eilanden wordt deze stad ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. In de zomer is het er bijna twintig uur licht en 95% van de inwoners woont minder dan 300 meter bij de natuur vandaan. Dit is de hoofdstad van Zweden: Stockholm!

Stockholm bestaat uit verschillende eilandjes en verschillende buurten. Ons hotel ligt in Östermalm. Blijkbaar de meest exclusieve wijk in Stockholm. Het gebied is de thuisbasis van exclusieve internationale labels, zij aan zij met high-class Scandinavisch design in de mode en interieur.
Ai ai ai dat wordt mijn creditcard heel ver weg steken want blijkbaar is dit het deel van Stockholm waar alleen de welgestelden van de stad wonen.

Een mens moet af en toe eten. Nu schijnt er in Östermalm een foodhal te zijn. Wat me, tijdens de wandeling naar die Saluhall opvalt, is dat ondanks dat Östermalm de meest luxe wijk is, er toch een prettig sfeertje hangt. De mensen zijn absoluut niet arrogant … ik struin er graag doorheen. Heerlijk dat dit deel ook nog niet ontdekt is door het massatoerisme.

In België schieten de foodhallen als paddestoelen uit de grond, maar blijkbaar zijn ze ook in Scandinavië goed vertegenwoordigd. De Östermalms Saluhall zit al sinds 1888 in een werkelijk prachtige markthal. Jammer dat ie aan renovatie toe is, want daardoor moeten we het doen met de modernere versie aan de overkant.

IMG_5324
IMG_5322
IMG_5327
IMG_5330

Je kent ongetwijfeld het sprookje van tafeltje dekje, waarin een tafel de meest fantastische maaltijden tevoorschijn tovert. Ik zie de Östermalms Saluhall als het sprookje in het groot, in deze markthal is bijna alles wat je ooit zou willen eten te koop. Mijn ogen zijn, zonder twijfel, groter dan mijn maag. Al bij binnenkomst loopt het water me in de mond. Kleurrijke ingrediënten vragen om gekocht te worden, vissen staren me aan met een blik van: neem mij! Bij de kaasboer proberen twee voorbijgangers hun keuze van de dag. Zo wordt iets uitzoeken om te eten weer een feest.

Na het avondeten besluiten we om talmend onze weg naar het hotel te gaan vinden. Zoals wel vaker als we dit doen, worden we aangenaam verrast door vele kleine dingen die we te zien krijgen. Dit is genieten ten volle. Zo zou elke dag in het leven eigenlijk moeten zijn.

Ben jij al in Stockholm geweest?  Wat heeft bij jou het meeste indruk gemaakt?  Laat het me weten in de reacties.

Morgen staat een ander eiland, Gamla Stan, op de agenda. Wil je zeker niets missen, laat je email adres achter en je krijgt vanzelf een berichtje als er een nieuwe blogpost verschijnt.

xoViv

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!