The Copenhagen exbeerience en food heaven.

January 7, 2016

The Copenhagen exbeerience en food heaven.

January 7, 2016

Estimated reading time: 8 minute(s)

Als ik aan Carlsberg denk, denk ik onwillekeurig eerst aan het bier dat ik regelmatig dronk toen ik nog student was. Carlsberg drinken was, toen, hip … man man wat word ik oud. Of hoe hippe merken ‘snel’ old fashioned worden. Come to think, eigenlijk geef ik mezelf nu ook niet echt een compliment …
Met naar Kopenhagen te gaan, kwamen die herinneringen aan het drinken van het lekkere gerstennat én zijn vrolijke gevolgen weer boven. Jeugdzonden je kan ze maar hebben gehad.

Van het romantische Frederiksberg Park, dé groene long van de Deense hoofdstad kan je zo naar de wijk met het culturele erfgoed, de oude brouwerijen van Carlsberg waarvoor de stad bekend is. In de hele stad kom je wel iets tegen wat de naam Carlsberg draagt. De man heeft ooit zijn uitgebreide kunstcollectie aan de stad geschonken. De zeemeermin bijvoorbeeld, is eigenlijk een beeltenis die Carl liet maken van zijn favoriete balletdanseres. Maar ook museums met indrukwekkende kunstcollecties. ‘De Denker’ van Rodin kan je in de Glyptotheek van Kopenhagen zien. Geld wegschenken is een kunst.

De huizen rond de oude brouwerij deden mij dan weer denken aan cités. Vier op een rij, ‘groupe économique’ , uniform, grauw, troosteloos.

Als je verder loopt over de kasseien van de Carlsberg Vej kom je aan vier gigantische olifanten, die de Olifantenpoort torsen op het terrein van de oude brouwerijen. De levensgrote beesten zijn een eerbetoon aan de vier overlevende kinderen van Carl Jacobsen en zijn vrouw Ottilia. Het echtpaar verloor vier andere kinderen, in een periode van amper drie jaar. Ieder huisje heeft duidelijk zijn kruisje.

Of je de oude brouwerijen moet bezoeken? In elk geval prachtige gebouwen, mooie paarden en de heerlijke oude biervervoermiddelen (heb ik nu net een woord uitgevonden?) is wel fijn om te zien. Maar daarmee was het glas voor mij dan ook leeg, want het obligate winkeltje biedt echt geen meerwaarde. Aan de rijen aan de kassa te zien zal ik dan toch zowat de enige zijn die geen sweater of pet heeft met een ‘Carlsberg’ opschrift. Ach, een mens kan niet alles hebben.

Jeetje de tijd vliegt … bijna tijd om mijn koffer te pakken en Kopenhagen weer bij de herinneringen op te tellen.

Maar eerst nog even langs de Torverhallerne, een overdekte delicatessenmarkt verdeeld over twee grote glazen constructies. Hier kan je ongeveer 80 stalletjes vinden waar je typische Deense en andere producten kan kopen of ter plaatse kan degusteren aan de gezellige togen. Er is een enorm uitgebreid aanbod : beenhouwers, viswinkels, bakkerijen en groentewinkels voor de klassieke boodschappen en standjes waar je glutenvrije panini’s kan kopen, sappenbars, koffiebars, chocoladezaken, smörrebröd, cupcakestandjes, tapasbars… You name it…het was er. Je kan hier aan ‘Eat your heart out’ doen. Mensenliefhebbers, sociologen, psychologen, en aan ieder ander die het kan smaken om ‘mensen te kijken’, hier kan je je uren zoet houden.

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!