Slenteren door Gamla Stan

July 14, 2017 No Comments

Slenteren door Gamla Stan

July 14, 2017 No Comments

Estimated reading time: 24 minute(s)

Hej hej! Hur mår du?

Eigenlijk is Stockholm op tal van eilanden gebouwd, die vaak slechts enkele tientallen meters van elkaar liggen. Daardoor loopt overal water tussendoor en zijn er veel bruggen die kunt oversteken.  Ik kijk er enorm naar uit op zo’n eiland, Gamla Stan, te gaan ontdekken. De ligging van Gamla Stan is centraal in Stockholm: net naast het nieuwe centrum en omringd door prachtige haventjes.   Het is volop zomer in Stockholm en terwijl ik naar mijn doel loop, zie ik meteen hoe de bewoners van de stad de zomer vieren. Door veel buiten te zijn en te picknicken in de prachtige parken.

Gamla Stan betekent eigenlijk ‘oude stad’ en heeft zijn naam niet gestolen.  Gamla Stan is het oude stadshart van Stockholm en verschilt qua architectuur enorm van de andere wijken. De wijk wordt gekenmerkt door kleine middeleeuwse straatjes, pleinen, paleizen en kleurrijke huisjes met sierlijke ornamenten.

Wat mij betreft zijn de oude straten het hoogtepunt van Gamla Stan. Alhoewel de winkels wat toeristisch aan doen, kun je de prachtige gekleurde middeleeuwse huizen nog bijna in originele staat zien. Alles staat wat scheef, de bestrating en soms oude bebording voeren je weer terug in de tijd. Elke straatje is een schilderij. Het is dan ook heerlijk om door de verschillende straten te dwalen op zoek naar leuke winkeltjes of lekkere restaurantjes.   Aangezien de wijk een eiland is, kun je nooit écht de weg kwijtraken…. slenter gewoon je neus achterna over de met kinderkoppen geplaveide straatjes en langs historische huizen uit de 17de eeuw.

Al deze nauwe straten en stegen liggen rondom het middelpunt van de wijk: het gezellige plein Stortorget, wat zoveel betekent als “Het Grote Plein”.  Het is in werkelijkheid helemaal niet zo groot. De huizen zijn oranje en geel gekleurd, wat Gamla Stan een beetje een zuid Europese sfeer geeft. Ik werd in ieder geval vanzelf vrolijk van deze kleurdoos!

Het mag er dan oud zijn, de wijk is een heel levendige wijk.    Je vindt er niet alleen tal van cafés en restaurants, je kunt er ook goed winkelen. In de hoofdstraat, Västerlånggatan, vind je grote winkelketens, maar nog leuker; ook heel veel kleine boetiekjes. De straat heeft, gelukkig wel, haar schilderachtige karakter weten te behouden.

Aan restaurantjes en koffiehuizen geen gebrek in Gamla Stan, wel dikwijls erg toeristisch. Het mooiste en meest romantische was mét stip het karakteristieke café ‘Under Kastanjen’. Het zit in een prachtig historisch pand met een terras onder een grote kastanjeboom. Hier is het relatief rustig en met dit mooie weer zou ik hier zo de hele middag wel kunnen blijven zitten… mensen kijken. Heerlijk!

Het was eerst even wennen, maar al snel had ik door dat het in Stockholm de gewoonte is dat ik aan de bar moest gaan bestellen. Water staat zowat overal gratis ter beschikking.

Door heel Stockholm zag ik al afbeeldingen, schilderijen en beelden van draken die verslagen worden. Pas toen ik op het Köpmantorget een groot beeld van St George die de draak neerslaat zag, wist ik dat de draak een afbeelding van Denemarken is.  Vroeger was Zweden onderworpen aan Denemarken.  De vele afbeeldingen zijn eigenlijk een verdoken boodschap: Stay out Denmark!   Een gewaarschuwd mens is er twee waard zeker.

Als je wil weten of je je nog een wafel met aardbeien en slagroom kan veroorloven loop gewoon door het smalste straatje van Stockholm, de amper 90 centimeter brede Mårten Trotzigs Gränd 😉

 

foto credit: JMoerkens

Parijs heeft de Notre-Dame, Londen de Westminster Abbey, maar wist je dat ook Stockholm een mooie kathedraal heeft? Ik was aangenaam verrast toen ik binnentrad in de Storkyrkan.  De kathedraal heeft een mooi, rijk en warm karakter. Aan sommige elementen zie je duidelijk dat je hier in een stad bent waar water een belangrijke rol speelt.  Zo hangt er een schaalmodel van een Vikingschip aan het plafond. Menige echtgenoten van zeebonken zullen hier gebeden hebben dat hun bebaarde eega weer veilig voet aan wal zou zetten na een avontuurlijke tocht op de oceaan.   De kathedraal vormt steevast het decor bij kroningen en huwelijken binnen het Zweeds Koningshuis.  Devotie, oorlogen, pracht, praal én romantiek !

De kroon van Gamla Stan is het Zweedse koninklijk paleis (in het Zweeds: Kungliga Slottet) en met zijn 600 kamers, één van de grootste paleizen van Europa. Het is zelfs groter dan het Buckingham Palace van The Queen! Tijdens de zomer is er elke dag wissel van de wacht om 12u15.  Dit is mijn volgende stop want ik hoop,dat te zien. ‘Hoop’ blijkt ook een verstandige woordkeuze te zijn, want het is hier zo druk, dat het zo goed als onmogelijk is om ook maar iets van een wisseling te zien.

Dankzij de koninklijke wachten,  krijgen we toch wat fotomomentjes. Hier zijn ze  veel minder strak dan bij Buckingham Palace in London. Daar mogen de wachten niet eens bewegen, hier poseren ze, gewoon met een glimlach,  voor de foto!

Geen wisseling van de wacht maar wel een zoektocht naar Järnpojke.  Moeilijk te vinden is het wel, zo helemaal verscholen ergens op  het verborgen plein, Bollhustäppan, achter de Finse kerk, dat je kan bereiken via een poort vanaf Trädgardsgatan…  ergens naast het paleis.  Alleen al dit uitspreken neemt wat tijd in beslag… de zoektocht naar het beeldje nog veel langer.

Sommige reisgidsen noemen het het best bewaarde geheim van Stockholm. Wel, neem één ding van mij aan. Als iets ook maar in een enkele reisgids vermeld staat, dan is het geen geheim meer.  In elk geval, als je dit pleintje al kan vinden, dan moet je echt goed zoeken want je zou het nog niet zien al zou je erover vallen.  Wel bijna over een Japanner die daar stond te fotograferen.  Die was in feite ook niet zoveel groter dan Järnpojke. Al chance dat ik mij niet heb vergist tussen de twee.

Op dat moment komen de groepen er met een rondleiding langs, terwijl de begeleidende gids trots staat te vertellen, dat het punt waar ze nu zijn, bijna onbekend is bij iedereen. Ondertussen staat de volgende groep al weer te trappelen van ongeduld over hetgeen ze zo meteen weer voorgeschoteld krijgen. Dit alles neemt niet weg dat het ik het niet leuk vind om zoiets met eigen ogen te mogen aanschouwen. Geduldig hoor ik het verhaal van de gidsen. Geduldig wacht ik die vijf minuten totdat alle groepen de locatie hebben verlaten. En juist op het moment dat ik alleen ben met het 15 centimeter grote ‘ijzeren jongetje dat naar de maan kijkt’, heb ik het idee dat ik iets heel bijzonders heb ontdekt in deze metropool. Althans voor een moment dan, want al snel komt de volgende groep er weer aangewandeld.

Deze kleinigheden zijn juist de dingen die een leuke dag omtoveren tot geweldig. De kans is groot dat ik over een X aantal jaren niet zal spreken over het grootste oorlogsschip uit de 17e eeuw dat ik heb bewonderd. Of over de enorme massa mensen die naar het wisselen van de wacht stonden te kijken. Of over het feit dat op de alleraardigste pleintje in Oud-Stockholm de koffie toch wel erg duur was.   Nee, naar alle waarschijnlijkheid hebben ik het dan over dit minuscuul kleine beeldje, waarbij de gidsen onwaarheden stonden te vertellen. Onwaarheden? Inderdaad. Het verhaal gaat, dat degene die het beeldje over zijn hoofd wrijft, in hetzelfde jaar, uitbreiding van de familie krijgt. Door de gidsen is dit omgetoverd tot het feit dan men binnen een jaar zwanger is. Natuurlijk voor velen veel leuker om te horen, dan dat er weer een achter-achter-neefje bijkomt.   Wil je geen kinderen (meer), is het hier misschien beter je handen in je zakken te houden.  Wil je toch het risico nemen en de legende een legende laten zijn, er zijn ook heel wat mensen die centjes of snoep onder het beeldje leggen en het beeldje, Järnpojke – het jongetje dat naar de maan kijkt, een aai over zijn bol geven omdat het geluk zou brengen.   Dankzij de gidsen hierboven weet ik dat het beeldje elk jaar de krant haalt omdat de Stockholmers tijdens de eerste koude winterdagen het jongetje van gebreide mutsjes en sjaals voorzien.

Het volgende doel was om iets te doen wat ik graag doe in een stad. Struinen door de straten in de hoop iets fraais te ontdekken wat niet in de reisgidsen staat vermeld.  Het is mij niet gelukt, maar ik zal er echt niet wakker van liggen.

Ken je die sketch ‘Een wit wijntje’ op de Vlaamse televisie (uit : ‘Achter de feiten’) waar ten gepaste en ongepaste tijden iemand je spontaan een wit wijntje aanbiedt? Dat was een beetje een leidraad : wandelen, graag! Maar een wit wijntje? ‘Awel ja sè’.  Na een dagje slenteren een glaasje op het leven én een glaasje op Stockholm.  Mijn budget zag ik zienderogen slinken maar dan leef ik toch op pasta en ongezond eten deze maand, neen? Stockholm beleef je, niet om op je geld te zitten. Reken toch 14euro per glas, ’t is maar dat je het weet.

En oh ja, je kan er overal gewoon met je bankkaart – gewone bankkaart of kredietkaart – betalen. Handig die Zweden!

Moe, maar voldoen komen ik weer in mijn hotel aan. ‘Du lever bara en gång’. Morgen staat er weer iets anders op mijn programma. Stay tuned!

Wat is het mooiste stadseiland dat jij ooit bezocht hebt?

xoViv

 

Foto credits: Het Grote Plein in Gamla Stan: Alexander Tolstykh, Shutterstock. 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!