Santorini, je stal mijn hart

September 6, 2017 No Comments

Santorini, je stal mijn hart

September 6, 2017 No Comments

Estimated reading time: 18 minute(s)

Santorini, je stal mijn hart en je mag het houden ook.

Ik ben weer terug van een drop-dead onwaarschijnlijk mooie bucket list locatie, Santorini the place to be.  Of zoals de lokale bevolking wel eens grapt, is Santorini een eiland met meer kerken dan huizen, meer ezels dan mensen en meer wijn dan water …

‘Overweldigend’ dekt niet helemaal de lading als je het eiland voor het eerst ziet.  Duizenden schilderachtige, hagelwitte huisjes verzamelt op grijszwarte vulkanische kliffen en woeste rotskusten.  Het oneindig blauwe water dat perfect complementair is met de koepels van de vele kerken verspreid op het eiland. Allemaal erg ‘zen-cyladisch’ dit mediterrane droomdecor met de mooiste sunset van Griekenland.

Naast dromerige vergezichten die mij het gevoel gaven dat ik zo een ansichtkaart was binnengestapt, vond ik er zwarte lavastranden en ruige kliffen met schitterende witte dorpjes.

Dankzij een huurauto en een quad hebben we veel bijzonder plekjes van het eiland kunnen ontdekken. De vrijheid die een huurauto je geeft maakt het reisplezier compleet.  Alhoewel de brandstof er erg duur is, moet je je wat dat betreft zeker geen zorgen maken want hoeveel je ook rijdt, de tank krijg je niet leeg.

Roadtrippen in Santorini.  Een explosie van variatie.

We hadden met dagelijks +28 graden en een warm windje, perfect weer en hebben veel genoten, gerelaxt en gesmuld van de Griekse keuken.

Het eiland is klein (De afstand van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt is ongeveer 18 kilometer en maximale breedte van het eiland is maar 6 kilometer), maar door de veelzijdigheid ben je niet snel uitgekeken. Elk dorpje heeft zijn eigen charme. En ook al is het een vulkaaneiland met veel zand en droogte, het landschap heeft zeker enkele verrassingen in petto. Vooral de weg naar Eros Beach vond ik waanzinnig. Bijzonder mooi en toch relatief onbekend bij de toeristen.  En Red Beach, met zijn felrode rotsen, zag er ook surrealistisch uit.

Dorphoppen

Oia, de meest bekende plek van het eiland, waar mensen van over de hele wereld naartoe komen (om te trouwen). Romantisch is het zeker met zijn voetgangerstraatjes, winkeltjes en talrijke terrassen die uitnodigen voor een contemplatieve pauze met zicht op de blinkende zee.   Wat Oia ook zo mooi maakt is dat de kraterrand is volgebouwd met grotwoningen in allerlei pasteltinten. Hier maak je foto’s die stuk voor stuk op Instagram en Pinterest kunnen. Het uitzicht, de straatjes en de huisjes. Hier bevindt zich letterlijk niks wat je lelijk kunt vinden. Elk straatje is een nieuwe beleving en je bevindt je dan ook echt in een doolhof van witte muren om je heen.

Fira, de hoofdstad viel mij, in alle eerlijkheid, een beetje tegen. Ja, het is mooi, maar om over de hoofden van de toeristen lopen in straatjes die ferm gelijken op die van een Turkse badplaats of Benidorm, nee niet mijn ding. Geef mij maar het daarboven gelegen dorpje Firastefani. Veel sfeervoller en gemoedelijker. Top!

Mijn bezoek aan Megalochori was kort maar alles behalve een straf. Het is één van de meest traditionele dorpen op Santorini. Als je het dorpje binnenrijdt zie je dat ook groot aangekondigd staan op een bord. De inwoners zijn er erg trots op en dat is geheel terecht. De locals wonen hier in authentieke grotwoningen, de straatjes zijn eeuwenoud en de kracht van de ezel wordt nog ingezet om te helpen met het vervoeren van spullen.

Bedankt prachtig Skyfall Suites om ons te huisvesten in Pyrgos waar we het echte Griekse leven nog konden ervaren en van prachtige zonsopgangen konden genieten.  Pyrgos, je hebt mij bekoord met je prachtige ligging, mooie panorama’s en gezellige trappensteegjes.

 

Ik heb zo genoten van de verbluffende vergezichten vanaf de witte dorpen boven de blauwe zee. Uittorenend boven de caldera, vormen de lang uitgerekte witte dorpen een aaneengesloten witgeblakerde muur. De koepels van de orthodoxe kerken weerspiegelen in het azuurblauwe water. Trapjes en stegen die leiden naar terrassen nodigen uit tot een gastronomisch intermezzo. De bars en restaurants geven lust om deze unieke landschappen te bewonderen met als dessert het spectaculaire uitzicht wanneer de zon ’s avonds in de zee zakt en de lucht met donkerrode, -paarse en -oranje tinten speelt. Alles wordt nog mooier door het lichtspel van de ondergaande zon.

 


Wij waren niet de enige bezoekers, maar toch blijft het eiland zijn eigenwaarde behouden en weigert het weg te zinken onder het massatoerisme door een zekere sparkle te bewaren voor elke bezoeker zodat ook wij nog heerlijk konden dwalen in verlaten straatjes en steekjes die allen lijken uit te komen op dorpspleintjes met een onvermijdelijke maar o zo gezellige ‘taverna’. Hoe eenvoudig en tegelijkertijd hoe heerlijk kan het leven zijn. Yassoe Santorini!

Aan goede restaurants in Santorini geen gebrek! Van fine dining restaurants, Michelin-ster waardig, met een geweldig uitzicht en een verfijnde menukaart hebben we de avonden in Santorini afgewisseld met authentieke gezellige tavernes waar ze de lekkerste Griekse gerechten serveren.   Het dessert begon al bij aankomst want een fantastisch uitzicht op de caldera is sowieso in de prijs inbegrepen. Alleen al voor het eten had ik zelf nog wel een week op Santorini willen blijven!

Wijnproeven in Jurassic park …

oftewel wijnproeven tussen de dinosaurussen.  Nee ik heb echt niet te veel gedronken, het gaat in Santorini dan ook niet om die vleesetende rakkers van Spielberg, maar om de variant die mij wat meer aanspreekt: de dinosaurussen onder de wijnstokken.  De zeer oude wijnstokken brengen zo hun eigen parels voort.  De druiven die zich heerlijk vermaken in de dorre vulkanische grond om dan in je glas te wachten om gedronken te worden.  Puur genieten.

Nu we Santorini zelf hebben ervaren is het met stip in mijn top 5 ‘meeste begeerde bestemmingen’ binnen gekomen. De immer vriendelijke Grieken maken het feest compleet!

It is a wrap…. De mix tussen de verbluffende vergezichten vanaf 250 m hoge kliffen, het chillen op unieke stranden, de levensstijl op platte schoenen … Allemaal dingen die je absoluut moet ervaren! Santorini bezorgt je elke dag een verrassing.  Er is veel meer te vinden en te beleven dan de grootte van het eiland laat vermoeden.

Ultiem. Genieten.

Iets dat je me weer hebt geleerd, Santorini. Bedankt.

En jij, bedankt voor het lezen weer!

xoViv

Wie is er op Santorini geweest en heeft goede tips? Laat ze achter in je reactie onderaan deze pagina!

Krijg je net als ik niet genoeg van prachtig Santorini, wil je graag nog meer foto’s zien, ze komen heel snel op deze website onder ‘portfolio’!

Je kan ook, hiernaast, je mailadres achterlaten, je krijgt dan automatisch een berichtje als ze online komen.

 

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!