Hoi An – Het Venetië van Vietnam

July 29, 2015 1 Comment

Hoi An – Het Venetië van Vietnam

July 29, 2015 1 Comment

Estimated reading time: 9 minute(s)

Ok, ik begrijp waarom het historisch centrum al jaren geleden werd uitgeroepen tot een World Heritage Site.

Het is er pittoresk, een wirwar van straatjes en steegjes … die ‘s avonds dan nog eens feestelijk verlicht zijn. Gewoon door de stad slenteren geeft je al het gevoel in de tijd te reizen. Hoi An is een schitterend stadje dat halverwege de noord/zuid-verbinding in Vietnam ligt. Hoi An staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. En de notering op die lijst is niet voor niets. In Hoi An vind je nog tal van authentieke koloniale gebouwen terug zoals je dat op veel plekken in Vietnam niet meer ziet. In de schitterende handelshuizen vind je leuke hotelletjes, winkeltjes, hippe bars en restaurants.

Naast een hele geschiedenis, staat Hoi An ook bekend om zijn weefkunsten. De authentieke huizen zijn nu ingericht als naaiateliers die op volle toeren draaien. Wandkasten vol zijde en katoen wachten op de klanten met een coup de foudre. De vrouwen van de stad weven elk jaar honderden kilometers zijde, wat dan weer over de hele wereld verkocht wordt. Hier kan je ook elk gewenst kledingstuk op maat laten maken. En… je bestelling is binnen 24 uur klaar! Ik dus ook maar proberen. De zijde die ik wilde vinden, was echt geen probleem. Het model echter wel. De Vietnamese had echt geen idee hoe ze het model moest knippen en waarschuwde me dat het er wellicht toch wel anders zou gaan uitzien. Jammer, maar tegelijk wel fijn dat ze het zo eerlijk zei.

Vandaag is het ook mijn verjaardag en ben echt door Hoi An gaan dwalen, zonder kaart. Het is wonderlijk hoe je dan mensen leert kennen, praatjes kan maken, chit chats, maar ook echt diepzinnige gesprekken.

Mijn neus achterna kwam ik in een kunstwinkel terecht waar ze het boek van Réhan photography, Vietnam Mosaic of contrasts, verkochten. Het stond al lang op mijn verlanglijstje. Réhan woont in de buurt van Hoi An. En na een fijn gesprek en wat foto’s van mezelf te hebben laten zien, was de eigenares van de winkel zo enthousiast over wat ik fotografeerde dat ze me zelfs in mijn oor fluisterde in welke buurt ik het vrouwtje, op de cover van het boek, kon vinden. Zo’n gelegenheid kon ik niet laten gaan, dus ik er naar toe, ondertussen genietend, met al mijn zintuigen, van wat er op mijn pad kwam. Hoi An, een walhalla voor straatfotografie. Ik begrijp heel goed waarom Réhan zich hier heeft gevestigd.

Zomaar, uit het niets opduikend, zag ik een kleine, versleten sampan langs de kant van de rivier. Een oud, volledig verrimpeld vrouwtje, zat wat te dobberen op de rivier. Toen ik haar het boek én de cover liet zien en ze merkte dat ik haar herkende, kreeg haar gezicht opeens zo’n gelukkige uitstraling. Het was een kunstwerk op zich. Zulke arme mensen hier willen graag dat je ze 1 dollar geeft voor een foto. Maar, ik mocht haar zo uitgebreid fotograferen als ik wilde. Zij, ik, twee mensen, twee werelden, twee culturen, werden een paar ogenblikken lang één. Het was zo’n intens moment dat het voor eeuwig in mijn geheugen gegrifd zal blijven. Een relatie vanuit het perspectief van de ziel. Toen ik haar bij het afscheid, zonder dat ze er naar vroeg, 100.000 dong (ongeveer 8 euro) gaf, en haar verbaasde, maar dankbare, gelukkige gezicht zag, leek het alsof de zon nog harder ging schijnen. De momenten met haar zal ik steeds blijven koesteren.

Réhan cover

All journeys have secret destinations of which the traveler is unaware.

1 Comment

 • nicole August 2, 2015 at 8:53 am

  Een verhaal dat je ziel raakt en al de zintuigen aanwakkert!
  Heerlijk

 • Leave a Reply

  About Me

  Viv

  Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

  Viv

  SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

  Get the news right in your inbox!

  POPULAR TOPICS

  ×
  Copied!