Hippie alert Christiana

January 6, 2016

Hippie alert Christiana

January 6, 2016

Estimated reading time: 10 minute(s)

Architectuur, kunst en winkels zijn altijd leuk om te bekijken, maar wil je tijdens je stedentrip naar Kopenhagen echt iets anders zien, dan moet je de Vrijstaat Christiana bezoeken!

Christiana is een alternatieve, autovrije wijk, die ontstond nadat in 1971 een groep hippies de militaire kazerne aldaar kraakten en zoals het hippies betaamden, hun eigen regels opmaakten, volledig onafhankelijk van de Deense overheid. Na jaren van conflicten met diezelfde overheid, werd er in 2012 een overeenkomst gesloten en mocht Christiana onder het mom van ‘sociaal experiment’ blijven bestaan. De Vrijstaat Christiana was ontstaan.

Kopenhagen Hippie alert

Christiana is een mix van creatieve huizen, geloof het of niet, maar sommige hebben echt een hoog Hans en Grietje-gehalte. Junkies die hier en daar rondhangen, ateliers, eettentjes, grungy kroegjes, ik-heb-niet-veel-luxe-nodig-huisjes, graffiti met hopen en veel natuur, maken het plaatje af.

Kopenhagen - Christiana

Of toch niet helemaal, want als je via de hoofdingang Christiana binnengaat, kom je gelijk in Pusher Street terecht. Hier en daar staan een soort van camouflage tentjes, waar dealers hun ‘kruiden’ aanbieden. Zoals in een snoepwinkeltje, staan de netjes verpakte jointjes op hun koper te wachten. Wil je harddrugs, ben je op de verkeerde plaats, die zijn hier niet te koop.

Je zal wel denken: hippies, drugs? Fijne blog is dit, en waar zijn de foto’s? Het antwoord zit in 1 van de 3 regels die in Christiana gelden:

1. Have fun
2. Don’t run
3. No photos

Tja en dat laatste … ik probeerde stiekem, dacht ik, toch wat foto’s te maken. Wie niet waagt, niet wint, toch. Maar dat was buiten een dealer gerekend die mij eerder in de gaten kreeg dan ik hem. Kordaat, maar zeker niet aggressief, vroeg hij me of ik de 3 regels gezien had. Wilde mijn gemaakte foto’s zien en omdat ik geen mensen had gefotografeerd, ik had dan toch wat respect getoond, ontdooide de jongen vrij snel en kregen we zelfs een aangenaam gesprek. Over zijn ‘bron van inkomsten’, wat hij deed als de politie plots toch Christiana kwam binnenvallen, over zijn leven, over hoe Christiana was ontstaan en hoe het leven in zijn gemeenschap echt in elkaar steekt. Het gesprek werd, jammer genoeg, beëindigd door een koper die zin had in een ‘snoepje’.

Als je over Christiana leest zou je je kunnen laten afschrikken door veelal negatieve commentaren: ‘scary and scruffy’, ‘only for those with a special interest’, ‘felt not safe’, ‘I was in shock’….. ik heb het zeker zo niet ervaren. Ja, er lopen wat ‘donkere’ types rond. Ja, sommige inwoners bekijken je argwanend. Maar, ik heb me er nooit onveilig gevoeld. Als je hun regels respecteert, je laat zien dat je echt wel geïnteresseerd bent in hun manier van leven, is het echt een must see. Het enige wat je nodig hebt is een beetje open-minded zijn.

Zonder in artificiële hogere sferen te zijn geweest, liep ik Christiana buiten onder een poort waarop ‘You are now entering the EU’ staat. Ik voelde me even weg van weg geweest. Met weer een ervaring rijker terug in de EU, langs kleurrijk geschilderde pakhuizen en veel kanaaltjes, door de wijk Christianshavn, richting Nyhavn.
Who needs drugs.

Een vrouw en kaartlezen … hmmm, niet echt één van mijn sterkste kanten, maar no problem, elke Deen helpt je met veel plezier, in het Engels, om daar te gaan waar je wil zijn. Nog zoiets, Belgen denken dat ze zo goed in talen zijn, maar Belgenvolkje wordt maar heel nederig als je het Engels van de Denen hebt gehoord.

Enfin, dankzij de hulp van een local en de kaart van Kopenhagen een paar keer in de juiste richting te hebben gedraaid (ja, zucht maar, ik ben zo’n vrouw die dat doet) het water over gestoken en ik stond in …

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!