Fiftysomething 3.0

May 5, 2017

Fiftysomething 3.0

May 5, 2017

Estimated reading time: 16 minute(s)

Nog niet zo heel lang geleden kreeg ik de opmerking: “Jij doet ook veel jonger dan je bent”. Deze opmerking kwam van een vrouw, iemand die qua leeftijd mijn dochter had kunnen zijn. Laat ik haar even mevrouw X noemen. Het was voor mij al snel duidelijk dat zij zich in haar fase van haar leven niet kon identificeren met mijn aangewezen rol in de samenleving. Mevrouw X vond, wellicht gezien mijn leeftijd, dat ik mij achter de begonia’s moest bevinden.
Zij bewijst, jammer genoeg, ook dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Wellicht draagt het schokkende gebrek aan gezichten van oudere vrouwen in de mainstream media en reclame bij tot het minder waarderen van vrouwelijke ouderen. Het wordt hoog tijd dat oudere vrouwen in de kijker worden gezet. Niet in het minste voor hun wijsheid, hun kracht én hun levensduur.

Ondanks dat ik niet, zoals Madonna, in spreidstand over het podium vlieg, kan ik je verzekeren dat ik mijn leven vier door te weigeren mij te laten wegzetten als oud en afgeschreven. Ik wil gewoon mezelf zijn. Een ander hoeft niet van mij te houden, of me zelfs maar leuk te vinden, het enige wat ik vraag is respect omdat ik de persoon ben die ik wil zijn. Ik ben een oudere vrouw, maar ik ben geen oudje! Age is not a sin!

Mevrouw X ten spijt, zijn er gelukkig ook mijn pubers van leerlingen die zonder schroom wel eens tegen mij zeggen: ‘u bent zo cool, later wil ik zoals u zijn!’. Toegegeven, zo’n compliment doet iets met een mens.
Maar wat is ‘cool’? En wat is de relatie tot het ouder worden?
Ik ben nogal een fan van de Ted talks en net daar bij Joel Dinerstein’s Tedx talk , vond ik het antwoord op mijn vragen. Hij zegt dat ‘iconen van cool’ culturele gidsen zijn die strategieën voor een ongecriteerde toekomst bieden en nieuwe culturele ruimte voor een bepaalde generatie uitwerken. Cool is een onbeantwoorde vraag, “Hoe kom ik waar je bent?” Cool is geen beroemdheid en consumentisme. Cool is geen heilige, en is ook niet perfect. Cool, zoals gedefinieerd door afro-Amerikaanse jazzmuzikanten, is ’emoties onder controle in een stijlvolle en losse vorm’. Cool heeft een handtekeningstijl die onlosmakelijk samenhangt met de ervaringen van die persoon. Het ‘icoon van cool’ maakt de voorwaarden voor een zelfstandige creatie van een nieuwe generatie mogelijk.
Gebaseerd op mijn ervaringen als leraar, en dus ook als opvoeder, durf ik te stellen dat net daarom jonge mensen interesse hebben in wat ik te vertellen heb. Zij zijn veel meer geïnteresseerd in zelfcreatie dan de generaties voor hen. Veel jongeren die ik ken willen niet werken voor overheids- of maatschappelijke instellingen, zij willen hun eigen organisaties starten, unieke manieren vinden om sociale problemen op te lossen. In tegenstelling tot eerdere generaties begin ik te vermoeden dat veel jongeren niet meer bang zijn om te verouderen, er is een verlangen om het niet te verwerpen. Er lijkt een wens te zijn om niet “anti” of reactief te zijn zoals in “anti-aging”, maar proactief als in de creatie. In deze tijd van onbesproken discourse is er een verlangen en aantrekkingskracht voor degenen die vrijgevochten, ontspannen en stijlvol zijn en het accepteren ervan, maar zich tegelijkertijd verzetten tegen hun tijd en plaats.
Zo heb ik, als oudere vrouw, een groeiend verlangen naar kalmte, passie en verdriet en het te laten zien, meer dan erover te spreken.

Halleluja dan ook voor de vrouwen van vijftigplus die zich het etiket ‘afgeschreven’ niet laten opplakken. Vrouwen die het stereotype herdefiniëren en elk individu laten zijn met haar eigen schoonheid. Zo zijn er heel wat oudere dames die voor mij een niet te onderschatten inspirerende rol hebben. Vrouwen voor wie grijs haar, lachrimpels, en wijsheid mooie accessoires zijn. De nieuwe categorieën van cool!

Niet dat ik zo’n fan ben van Madonna als zij op een podium in spreidstand naar de hemel vliegt. Langs de andere kant wie zijn de scheldtangen met extreme reacties als ‘Geef het op oma!’?
Het zou al een hele stap voorwaarts zijn als vrouwen andere vrouwen niet zouden degenereren. Het minste wat we kunnen toegeven is dat Madonna trouw blijft aan de inspirerende rol die ze zich in de jaren 80 heeft aangemeten. Haar weigering om te worden weggezet als oud en zich in de plaats daarvan te manifesteren als een florerende vijftiger die haar leven, haar lichaam en haar seksualiteit viert, is alleen maar bewonderenswaardig.

Nog zo’n prachtig, flamboyant iemand is Linda Rodin. 66 Ondertussen. Ik hou van haar eerlijkheid, haar uiterlijk, haar eenvoud, haar constante wil, haar stijl en haar passies. Zij is leuk, flamboyant, maar met oneindig veel elegantie en kalmte. En het mooiste van alles, zij omarmt als het ware haar leeftijd.

Slider_1_-_Linda_Rodin_On_Aging
66yearold3

En dan heb je nog Lyn Slater, die met haar 63 jaar bewijst dat leeftijd niet variabel is. Een universiteitsprofessor die altijd al geïnteresseerd was in mode en gewoon een uitweg zocht in haar blog om iets anders te schrijven dan alleen maar haar academische papers. Zij laat zien dat mode voor alle leeftijden is. Zij is echt geweldig in heel het modespel naar haar hand te zetten. Ze is niet alleen een modeplaatje, maar bovenal ook een heel intelligent plaatje.

Lyn Slater1
Lynn Slater
Lyn Slater2

Dames die hun creativiteit en hun zijn durven uit te drukken door hun stijl en kledingkeuzes. Ik stel daarom voor om de woorden ‘leeftijd passend’ uit onze woordenschat te schrappen. Het is gewoon verouderd. Niet meer nodig. Maar laten we elke lijn van ons leven bezitten. Elk jaar dat zich als een verhaal op ons gezicht presenteert is een overwinning. Waren hier. We leven. We kunnen een andere dag overwinnen, een ander hoofdstuk. Carpe die komt uit het diem en we bezitten elk kostbaar jaar. Zie de schoonheid van de oudere vrouw, want ze is echt in volle bloei. Weg onzichtbaarheid!

Wat zou voor jou, in jouw eigen tijd en plaats, een rustige, ontspannen en stijlvolle persoonlijke stijl zijn?

xoViv

Heb je deel 1 gemist, kan je het hier terugvinden, deel 2 wacht hier op je.

Wordt hier vervolgd!

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!