Fiftysomething 4.0

May 19, 2017 No Comments

Fiftysomething 4.0

May 19, 2017 No Comments

Estimated reading time: 18 minute(s)

Dat vrouwen nog steeds worden afgerekend op hun uiterlijk staat helemaal buiten kijf. Onze grootmoeders én de generaties daarvoor hadden niets anders om mee te koketteren dan hun huishoudelijke kunsten én hun zondagse kleren op zondag-rustdag! Nu hebben we op alle fronten meer kansen. Kansen om niet meer onzichtbaar te zijn als we wat ouder worden. Kansen om ons volledig af te zetten tegen de dictatuur van de jeugd.  Kansen om hokjes af te breken.

Photocredit: Tony Luciani

Mode wordt vaak geadverteerd naar jonge mensen. Modeketens zien dertigers als hun referentiepunt. Maar wat als je 50+ bent en je je toch nog leuk en hip wil kleden zonder eruit te zien als je dochter? Al te dikwijls hoor ik van vrouwen boven de 50: ‘dat mag ik niet meer aandoen, ben ik veel te oud voor’. Van wie mogen zij dit niet meer aandoen? Wie bepaalt zoiets? Ok ok, er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals blote buiken en miniminishortjes … maar de gezellige bommakleding hoeft toch ook echt niet. Wat mij betreft hou ik die bij mijn fijne herinneringen over mijn bomma. Hoe lief ik mijn bomma ook had, maar in dat beeld van senior pas ik absoluut niet! I want to age with attitude girls!  Mode mag best wat rebels zijn voor vrouwen die geen jeugdig cijfer meer op hun ID hebben staan. En als je mij niet gelooft kijk dan maar eens naar de twee volgende voorbeelden.

‘Behold the beauty of the older woman for she is truly in full bloom’ heeft de Franse, twintiger (!) én designer, Fanny Karst, helemaal begrepen. Haar label ‘the Old Ladies Rebellion’ is leuke, draagbare kleding voor vrouwen van boven de 70. Op de catwalk is haar oudste model 80, haar jongste 60. Zij brengt zowaar grijze kracht naar de catwalk!

De 34jarige Amerikaanse modeblogger Ari Seth Cohen, oprichter en bezieler van Advanced Style, helpt ‘ouderwetse’ 60-plussers de wereld uit.
Iemand die de zestig is gepasseerd, wordt vaak weggezet als ouderwets, onopvallend en grijs. Modeblogger Ari Seth Cohen ontkracht dat stereotype. De 32-jarige Amerikaan, gefascineerd door hippe zestigers, maakte een documentaire over stijlvolle senioren.

PS Sorry Fanny en Ari, I swiped the images off your websites!

Wegwezen, modemeisjes van vijftien, dit zijn de modebloggers die ik volg.  Zien er tiptop uit, schrijven de leukste blogs én zijn allemaal vijftigplus.

Cathy Williamson
Grootmoeder uit Dallas bij wie in 2013 beide borsten zijn geamputeerd en die zich niet heeft laten kisten. Bewijst elke dag dat we best dezelfde kleren als een twintigjarige kunnen dragen.

Inès de la Fressange
Voor alle vrouwen die zich als een Parisienne willen kleden, wij allemaal dus. Volg Inés de la Fressange, 60-jarig stijlicoon en schrijfster van stijlbijbel La Parisienne. Blogt in het Frans, maar de foto’s en de opmaak van haar site maken dat weer goed.

Alyson Walsh
Alyson was jarenlang moderedacteur en schreef de internationale bestseller Style Forever – how to look fabulous every age. In haar blog laat ze ook de leukste outfits zien van haar collega’s in de modewereld.

Ik schreef er al over. Het stoort me mateloos dat veel mensen nog steeds vinden dat mode alleen maar dom en oppervlakkig is. Het stoort me dat in bepaalde kringen het wel bon ton wordt gevonden om je in auto’s, wijn of eten te verdiepen terwijl dat niet voor mode geldt. Iedereen doet kleding aan; zelfs als je daar niet bij nadenkt, is dat een statement. Kleding is wat mensen als eerste van je zien. Het is heel direct.
Mode is net zò ambachtelijk als auto’s en wijn en eten. En mode heeft alles met a way of life te maken. Niet willen tot de grijze massa behoren. Ik kan mij niet voorstellen dat andere mensen meningloos iets uit een schap plukken want iedereen communiceert met z’n kleding. Iedereen kan kleding lezen, zelfs als je geen geoefend oog hebt.
Ik voel me beter met de juiste kleren aan, het is dan alsof ik waardering heb voor mezelf en dat ook uitstraal. De complete euforie wanneer ik mezelf dan zie in mooie kleren! En wanneer mensen zeggen dat ik leuke schoenen aanhebt, dat is heerlijk. Mode kan gelukkig maken!

Een vrouw van mijn leeftijd kan er ook nog steeds hip en cool uitzien zonder te vervallen in ‘té jong of té oud’ dresscodes. Hoe ik dat oplos? Heb ik een stijl? Ik denk dat die best te omschrijven is als draagbaar, modern en strategisch. It is all in the mix.
Heb ik een favoriet merk? Nee, ik koop wat ik leuk vind en wil echt niet elke maand bokes met choco eten. Ik vertrek van mijn less is more-mantra. Kijk naar mooie materialen, leuke snits. Eigenlijk allemaal net iets chiquer, maar probeer niet voor ouderwets of saai te gaan.
Als mijn stijl van de dag monochroom is, dan moet één item de rol van eye-catcher op zich nemen. Dat kunnen net zo goed de schoenen als felrode lippen zijn. Het mag allemaal dynamisch en visueel spannend zijn.
Als mijn stijl van de dag Scandinavisch is, dan durf ik doorheen het minimalistische wel wat preppiness te gooien en mix met COS, Zara, Polo by Ralph Lauren … het ongewone mixen van materialen en stoffen.
Ik mix klassieke items met moderne, wat een creatieve, unieke look geeft. Dat komt vooral doordat ik zorg voor een garderobe met goede basics en klassiekers, die ik dan elk seizoen kan aanvullen met wat trendy items.
Het mag van mij echt niet té afgelikt zijn. Té afgeborsteld, het kan mij niet bekoren.
Zoek je wat inspiratie om jouw stijl te vinden, kan je altijd even beginnen met het lezen van de tips die ik je hier gaf.
Ik geef het toe, mode is een beetje een verslaving voor mij. Een expressievorm. Als ik mij goed voel in mijn kleding, beweeg ik anders, voel ik mij anders. Het is een manier om mezelf én de wereld op te fleuren. Ik zie er liever goed uit (punt .), dan goed voor mijn leeftijd.

4 blogposts verder ga ik zeker niet ontkennen dat ik ouder worden verschrikkelijk vind. In mijn hoofd vind ik het een feest, maar dat gaat niet zozeer over ouder worden als wel over wijzer worden. Maar het feit dat mijn lichaam ouder wordt, daar kan ik me maar moeilijk mee verzoenen. Maar 4 blogposts verder kan ik ook concluderen dat na de onzichtbare regen de zonneschijn is gekomen want mijn zelfvertrouwen kreeg met elke letter die ik schreef, na elk commentaar dat ik van jullie kreeg, een boost!

Ondertussen heb ik mijn lippen opnieuw gestift zodat ze perfect kunnen dienen als bliksemafleider. Dus o wee de volgende die mij aan een pashokje genadeloos voorbij loopt.

Heb jij je eigen stijl?  Heb jij met je eigen stijl ook je zelfvertrouwen een boost kunnen geven? Zijn er in België eigenlijk vijftigplusser modebloggers? Aarzel vooral niet het me te laten weten!

xoViv

Heb je de vorige fiftysomething’s gemist kan je 1.0, 2.0, 3.0 hier vinden.

O ja, ik ga binnenkort iets doen met mijn haar. Dat grijs begint namelijk echt wel de overhand te halen. De kapper heeft een hele opdracht gekregen … ik hou jullie op de hoogte.

 

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!