De treinrijst … Bandung – Yogyakarta

July 26, 2014

De treinrijst … Bandung – Yogyakarta

July 26, 2014

Estimated reading time: 9 minute(s)

Zo’n woordspelingen schijnen nogal 70’s te zijn. Maar, als je mijn leeftijd van wijsheid hebt gekregen mag je al eens teruggrijpen naar van die woorden die eigenlijk not done zijn.

Genoeg intro. De Treinrijst dus en goedenavond, hier komt het verhaal van de dag!

Volgens mij ben ik, na weer een heerlijk etentje en lachen, gieren en praten met de rest van de bende, weer een beetje geland na al die indrukken, dus daar gaat ie dan!

Vanochtend om zeven uur uit Bandung vertrokken. Met de trein. Een erg mooie spectaculaire reis. Hoewel ieder uitzicht bestond uit kleine dorpjes, rijstterassen, water en trein, bleef het prachtig en kreeg ik er 8u lang niet genoeg van.

De meest prachtige landschappen trekken aan je neus voorbij erg jammer dat er weinig mogelijkheden zijn om foto’s te maken. Door een geblindeerd raam in een rijdende trein is een beetje moeilijk. Toch maar geprobeerd met mijn phone.

image

Je ziet het ware Indonesische leven en zal je verbazen over hoe dicht mensen bij het spoor wonen.
Boek de “eksecutif class” dan zit je op de betere zetels want op de houten banken krijg je gegarandeerd pijn in je billen. Tickets hiervoor zijn 250.000 Rupiah wat ongeveer € 20 is (inclusief water en een paar snacks). Stel je er niet teveel van voor want de definitie van “eksecutif class” is te vergelijken met de 2de klas NMBS, maar dan een beetje minder.
Maar, uw ondergetekende had weer even geluk. Ecco had nl ook tickets voor de “super eksecutif class” en ze werden gewoon uitgeloot… En ja hoor … dat was echte luxe …
Neem wel een jas of vest mee in de trein want de airco staat behoorlijk hoog. Een lange broek is ook fijn. Aangezien voor Indonesiërs de “eksecutif class” erg duur is, is de kans groot dat je met andere Nederlanders in de coupe zit (75% van de toeristen op Java is Nederlands)

Waarom we dan zo vroeg moesten opstaan? Ondanks dat het hotel maar een kwartiertje rijden van het station lag, moet je altijd rekening houden met het verkeer. In de spits kan je namelijk twee a drie uur doen over een stukje van vijf kilometer. Kortom, het verkeer is druk en extreem hectisch. Maar dat ik al eens geschreven zeker?!

De treinreis van Jakarta naar Yogyakarta duurt acht uur. Het eerste half uur rijd je door de sloppenwijken daarna kom je bij de dorpjes en weer later komen de rijstvelden. Iedere veertig minuten verandert het landschap volledig.

Apart en griezelig was het om te zien hoe dicht de huisjes in Bandung aan het spoor staan. Bizar. En dan al die kleine kindjes die ons aanstaren van op de perrons onderweg. En de trein hij slingerde tussen bergen en heuvels, recht naar de kust.
Wat een prachtig land!

En de bende hier, ach het zijn van die ollandse lieverds. (Ja jongens, ik zeg dit nu nog hé, zorg maar dat dat zo blijft!)
Nadat de trein even ergens was gestopt, en ondertussen weer rustig verder boemelde, waren Johan en ook een beetje Chris, maar die zal dat toch nooit toegeven, mij ‘kwijt’. Paniek in de tent, euh trein. Ecco was even een hartinfarct nabij. Viv, waar hij al snel wifi van maakte, achtergebleven op een perron in één of ander boerengat. De arme kerel sloeg wit en rood uit, eigenlijk wel knap als je weet dat ie anders zo’n mooi donkerbruin kleurtje heeft.
Om een lang verhaal kort te maken, de anticlimax, Viv zat dus gewoon op het toilet, op de trein!

Ik ben best wel een grote gelukzak, zo’n prachtig land bezoeken in het bijzijn van een stel prachtige Ollanders, wie had dat ooit gedacht.

23u40, 25° en morgen weer meer …

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!