Cayo Levisa

July 28, 2016

Cayo Levisa

July 28, 2016

Estimated reading time: 9 minute(s)

Trapped in Paradise.

Map

Na de prachtige groene vallei van Viñales verlengt Cayo Levisa het natuurschoon van de provincie. De weg naar de kleine kade bij Palma Rubia, vanwaar de ‘eilandboot’ naar Cayo Levisa vertrekt, loopt door rustige dorpjes en bananenplantages. Op de pier staan vriendelijke schippers te wachten naast het robuuste vaartuig. Laat die schipper mij maar overvaren. Want naast de unieke cultuur van Cuba, wil ik ook wel graag één van de mooiste stranden in de wereld zien. Ik ben tenslotte niet voor niets in de Caraïben.

Cayo Levisa is een plek op Cuba waar het leven nog ongecompliceerd is en toeristen hun weg nog niet naartoe hebben gevonden. Een eiland met maar 1 hotel, drie kilometer lang prachtig wit zandstrand, azuurblauwe zee en zachte salatonen die uit het barretje klinken. Ja, hét barretje want er is er maar 1. Net zoals er maar 1 restaurant is. Het ene is voor drinken en de andere voor eten, tenzij je geen daggast bent, want dan is het andersom. Althans ‘s morgens, want ‘s middags kan je weliswaar je sandwiches bestellen, maar niet op de oneven dagen. Zolang er geen onschuldige burgers in goelags worden gestopt heeft communisme best amusementswaarde. Het eten wordt gewoon klaargezet, alleen het duurt wel erg lang. Als je honger hebt is het toch een serieuze uitdaging. Is dat communistisch, of gewoon relaxed?

Maar dan de zee! De zee, zo ongelooflijk blauw dat het wel lijkt alsof ik in een droom terecht gekomen ben.
Vorig jaar volgde ik een mindfulnesscursus en nu pas valt het kwartje: snorkelen is het nieuwe mindfulness. Waarom? Even opletten.
1. Houding. Je ligt op je buik, helemaal gestrekt, ook met je hoofd, en tòch kan je vrij ademenen. Dat lukt normaal alleen op een massagetafel met zo’n gat erin. Je armen bungeldrijven naast je lichaam. De zwaartekracht schakel je niet zo gemakkelijk uit maar qua symptoombestrijding komt dit een heel eind in de richting.
2. Ademhaling. Je hoort je eigen ademhaling door een buisje stromen. In… uit…in … uit… bewust, ontspannen, zonder tingeltangelmuziek of zweetvoetengeur.
3. Prikkelarmoede. Geen telefoons, geen schreeuwende mensen, geen muziek, amper geluid, alleen maar kabbelend water, een paar barracuda’s en heel veel zeewier. Je gedachten komen langzaamaan tot stilstand.
4. Speuren. Je laat je blik over de zeebodem glijden, je zoekt niets specifieks, maar je staat open voor alles wat je ziet, en dus vind je. Wat vind je? Stilte. Warmte.
5. Warmte dus. De zon schijnt behaaglijk op je rug. Door de verkoelende werking van het water merk je niet dat je derdegraads brandwonden oploopt. Vergeten insmeren met factor zeshonderdvijfentachtig. Ik ben duidelijk vergeten naar mijn eigen ratio te luisteren voor ik mij totaal overgaf aan het zeeledige. Alsof ik het nog niet wist, mindfulness helpt echt … alleen mijn rug is het daar niet helemaal mee eens.

Waar zee is, is ook een strand en wat voor één. Eentje waar het zand zo fijn is dat het op poedersuiker lijkt. Voor zandkastelen ben ik net iets te oud geworden, een wandeling op dit Bounty-eiland zie ik wel zitten, richting het mangrovebos. Overal lopen krabjes te zeulen met een schelp; zo gauw ze lucht krijgen van mijn aanwezigheid trekken ze zich razendsnel terug in hun gekraakte casas particulares.

Life can be beautiful, ook als je op datzelfde strand onder een palmboom ligt, met een kokosnoot die dreigt toe te geven aan de zwaartekracht.

Voetjes in de lucht

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!