Collecting moments not things @Trinidad

July 30, 2016

Collecting moments not things @Trinidad

July 30, 2016

Estimated reading time: 10 minute(s)

Hola a todos!

Trinidad is one of a kind! Het lijkt alsof je hier 200 jaar terug in de tijd gaat en je moet jezelf dan ook knijpen om te beseffen dat je in de 21ste eeuw leeft. Deze plek is geweldig!!! We are in love! Dit is het Cuba van de foto’s in je favoriete tapasrestaurant.

Even de officiële versie:

De stad begon als Spaanse koloniale nederzetting en heeft haast niets van deze charme verloren. Overal waar je kijkt zie je prachtige koloniale gebouwen in verschillende felle kleuren. Het is ook niet gek dat het gebied sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Trinidad werd beroemd en berucht door zijn suikerindustrie, maar ook door smokkel en slavenhandel. In de 16e eeuw werden vooral de lokale bevolking, de Tainó indianen uitgebuit en gedwongen tot slavernij. Vele stierven door ziektes en uitputting. Daarna werden slaven uit Afrika geïmporteerd. Het is daarom dat de Cubaanse bevolking er zo gevarieerd uitziet.
Trinidad speelt nog steeds een grote rol in de suikerindustrie en is hier grotendeels van afhankelijk. De laatste jaren is het toerisme steeds meer in opkomst en Trinidad heeft hier natuurlijk ook veel baat bij.

Trinidad4

Alle vrolijk gekleurde huizen hebben één verdieping, je ziet de bergen op de achtergrond, op de smalle straten liggen kinderkopjes en door de getraliede ramen hoor je flarden van de Buena Vista Social Club (‘Guantanamera’). Ik zit hier weer pardoes in het sympathieke en typische Cuba, met zijn goedlachse mensen die je goeiedag zeggen of met je beginnen te grappen, als kenden ze je al sinds jaar en dag. Ik beleef weer zo’n authentiek hier-doe-ik-het-voor-momentje. Ik ben verliefd. De glanzende Amerikaanse auto’s, de koloniale gebouwen in elke pasteltint die je je kunt voorstellen en cowboys die over het dorpsplein galopperen. Het Cuba waar ik van had gedroomd. Trinidad, waar het oude stadsgedeelte de koloniale geest uit de rumfles tovert.

Man met hoed en zonnebril

Trinidad5

Als je verliefd bent, kan je over het onderwerp van je liefde niet zwijgen. Het centrum van Trinidad is zooo pittoresk. Fraaie gebouwen, schattige straatjes en een relaxte sfeer. De inwoners stralen een ongekende joi de vivre uit. Hoe kan dat ook anders, legden twee heren op leeftijd aan mij uit. Dag in dag uit zitten ze gebroederlijk op een veranda in Trinidad een sigaartje te roken. “De zon schijnt, er is muziek, we hebben een sigaar en een goed glas rum. Wat kan een mens meer wensen?” Geluk zit voor hen niet in het mooiste huis, de grootste auto of best gevulde portemonnee. Ze zijn tevreden met – het weinige – dat ze hebben in plaats van te smachten naar het onbereikbare. Een wijze les, die nederig maakt.

trinidad

trinidad

De mensen zijn hier allemaal heel warm. Niet dat ze veel zweten ofzo, maar gewoon heel vriendelijk. Overal zie je mensen elkaar vriendelijk begroeten, mensen zitten samen op bankjes te praten en te lachen, anderen “hangen” dan weer aan de metalen grillen voor de huizen met elkaar te praten… Het is natuurlijk ook lekker warm en meestal droog, dus de mensen komen al gemakkelijker samen op straat.

In Trinidad loop je altijd wel tegen een ‘straatfeestje’ aan. Tijdens de stadswandeling zag ik in een straat mensen zingen en dansen. De straten zijn rustig genoeg om de salsa te dansen. En dat doen ze. Met overgave. En jaloersmakende soepele heupen. Mij pak je daar keihard mee in. Als de Buena Vista Social Club eind jaren negentig een vonkje was dan is dit een allesverslindende bosbrand.
Er bestaan vast ook a-muzikale Cubanen, net zoals er Russen zijn die niet van wodka houden en Belgen die niet kunnen wielrennen, maar die spelbrekers houden zich wel goed verstopt.

Bruisende levenslust. Zo is Cuba nu eenmaal.

Straatmuziek

Con todo mi amor!

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!