Cap Gris-Nez – Joie de vivre, fruits de mer en natuurgeluk.

March 4, 2019 No Comments

Cap Gris-Nez – Joie de vivre, fruits de mer en natuurgeluk.

March 4, 2019 No Comments

Estimated reading time: 17 minute(s)

Normandië zo dichtbij, maar ge hebt mij zo aangenaam verrast.  Ge zijt zo schoon dat ge een afzonderlijke blogpost verdient op Bohemianvibes.be.

Het leven is een sneltrein en af en toe moet je er dan even aan ontsnappen. Ik heb het geluk een vriendin te hebben die aan onze Belgische kust woont.  Het lukt ons niet altijd om af te spreken, maar als het lukt dan weet ze me altijd aangenaam te verrassen.  Elkaar lang niet gezien hebben én een nieuwe auto waren deze keer reden genoeg voor ons om heel weekend alleen maar te kletsen, te lachen, te huilen en te roadtrippen.  De prachtige nieuwe bolide moest eens goed uitgelaten worden en wij dus richting Normandië.

Al bij het naderen van de kust lacht een uitgebreid kleurenpalet ons tegemoet. De naam Opaalkust siert deze kustlijn zo goed. De kleuren grijs, blauw, groen en geel vormen een harmonieus geheel. Het is soms net alsof we naar een schilderij staren. De zachtheid van de kleuren en de glooiende landschappen vullen de ruigheid van het gebied goed aan. Krijtrotsen die hoog boven de zee uitrijzen, uitgestrekte groene weides, lange zandstranden en ongerepte duingebieden maken deel uit van het afwisselende landschap. Ooit lang geleden kwam ik hier al eens en de liefde voor dit stukje aarde bleek nog steeds te smeulen. Het weer is niet ideaal, dé attractie, de white cliffs of Dover kan ik niet zien, maar ik ben zo verschoten van dit prachtig stukje natuur, zo dicht bij ons, dat ik zeker nog eens terug zal komen, een roadtrip naar Frankrijk kan er altijd wel in.

La Côte d’Opale, La terre des deux caps, … de namen alleen al klinken poëtischer dan De Panne of Koksijde aan onze Vlaamse Noordzeekust. De opaalkust zo dichtbij, maar een stukje kust waar wij Belgen alleen maar van kunnen dromen.  Geen betonnen hoogbouw, geen massatoerisme, maar wel charmante vissersdorpjes.  Op een klein uur van onze Belgische kust zien wij natuur in overvloed en vergapen wij ons aan unieke vergezichten over de duinen en de rotskusten. De natuur heeft er nog vrij spel, mooie glooiende landschappen waar de zee, de steile rotskliffen en de duinen elkaar afwisselen. Het rollende landschap bezaaid met restanten van de oude verdedigingslinie uit WOII.

Het is winter en er staat een stevige wind. De lucht is prachtig, vol dreigende wolken en zo nu en dan breekt de zon door.  De twee bekende ‘wachtposten’ Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez worden niet overspoeld door toeristen zoals je in andere gebieden vaak meemaakt.

In het land van de twee kapen staan wij op de Cap Gris-Nez, 49 meter boven een opaalblauwe zee met rechts de Baai van Wissant en achter ons een met kraters bezaaid glooiend landschap.  En of dat allemaal nog niet genoeg is vergapen we ons aan die andere landtong, Cap Blanc-Nez met zijn steile witte kliffen die aan de andere kant van de Baai van Wissant spectaculair adembenemend staat te wezen. Een vreugdekreet kan ik niet laten. Wauw, wat is het hier prachtig! Ruige heuvels en de grijsblauwe zee die tegen rotsen klettert.  Het 360° panorama blijft boeien. Nu weet ik weer waarom het liefde op het eerste gezicht was toen ik hier lang geleden voor het eerst kwam aanwaaien. Een ontmoeting met het geluk.

 

We klauteren langs een rotsachtig trapje volledig naar beneden, niet naar een uitgestrekt strand, maar naar immense bruine rotsblokken die de zee lijken in te schuiven.  Ik kan me voorstellen dat ze bij vloed volledig onder water komen te liggen en een argeloze wandelaar volledig kunnen insluiten.  En ik genoot. Ik inhaleerde de zilte zeelucht. Zo mooi is het noorden van Frankrijk dus. Hoe graag ik ook aan onze Belgische kust ben, zo graag zou ik onze platgelopen kust inwisselen voor dit stukje ongerepte natuur.  Het is hier schitterend, de natuur lacht me toe. En ik lach terug. Want dat is wat je gegarandeerd doet wanneer je Les Deux Caps bezoekt!

Ineens krijg ik een berichtje van mijn gsmprovider. ‘Beste klant, prettig verblijf in het Verenigd Koninkrijk’. Ik grinnik.  Een bezoek aan de kapen van Nord-pas-de-Calais kan verwarrend zijn.  Stiekem blijft het bizar dat Engeland en Frankrijk hier op zo’n korte afstand van elkaar verwijderd zijn. Even voor de  duidelijkheid: we zijn gewoon in Frankrijk. In het noorden.

 

Na weer en vooral veel wind getrotseerd te hebben kregen onze magen honger.  Onze frigobox bleef thuis, dan maar op naar La Marie Galant in het liefelijke Audresselles.  Het dorp ademt nostalgie en geschiedenis uit. De huizen zijn er quasi allemaal nog authentiek. Je stapt letterlijk in een stukje geschiedenis.

La Marie Galante, is befaamd om zijn royale plateaus met kreeft, krab, langoustines, garnalen en nog meer lekkers uit de zee.  De zeevruchten zijn uit de omliggende wateren. Verser kan niet.  De opgestapelde zeevruchten een specialiteit van het huis. Lekker tafelen, joie de vivre enzo …

Deze schrijver is niet verantwoordelijk voor het water dat in uw mond zal lopen terwijl u kijkt naar ons gastronomisch visfestijn:

Een nieuwe locatie is altijd weer een ontdekkingsreis. Voorbij elke bocht en achter elke heuvel ligt weer een verrassing te wachten. Tijdens deze korte roadtrip hebben wij maar een paar bekende plekken bezocht, plaatsen waar iedereen naar toe gaat. Het is een begin, want het is zeker de bedoeling dat we vaker zullen gaan. Bovendien heb ik met alle plezier mijn dag ‘opgeofferd’ om mij te wentelen in du vin, du pain et du Boursin in dit landschap dat al net zo betoverend als gevarieerd is.  Letterlijk en figuurlijk een uitwaaiplek bij uitstek. De zee slaat er echt tegen de krijtrotsen, het licht is er onwezenlijk mooi, en de kleuren, de kleuren zijn er … Frans opaal.

Onze roadtrip was de reis, niet de bestemming. Exact dat was net het mooie van onze verrassingsroadtrip. Het maakte niet uit wat we deden en er was geen programma dat we moesten afhaspelen. We deden waar we zin in hadden. Het maakte hoegenaamd niet uit. We waren weg van huis. Zonder stress en zonder af te werken todolijstjes. Ik gun ieder van jullie een vriendin die je gewoon laat zijn wie je bent , die er voor je is en je dan ook nog eens weet te verrassen. Lieve Tama, deze blogpost is helemaal voor jou. Dankjewel voor deze fantastische reisdag. En o ja, de nieuwe bolide is helemaal goedgekeurd 😉

Als je nog Opaalkust-tips hebt, laat het zeker weten.

Bon voyage et à bientôt!
xoViv

 

Tip!
Let op je snelheid als je door Frankrijk rijdt. In Frankrijk gelden strengere marges en de snelheidslimieten op snelwegen wisselen vaak.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!