Cadzand-Bad (NL)

April 7, 2014

Cadzand-Bad (NL)

April 7, 2014

Estimated reading time: 12 minute(s)

Haaientanden

Toen ik nog klein, schattig en onschuldig was, gingen we in de zomer naar Blankenberge. Ik kan er me niets meer van herinneren. De foto’s van mijn ouders dienen als bewijs dat ik daar mijn eerste voetstapjes in het zand heb gezet. Jaren later heb ik met mijn eerste echte lief Knokke ontdekt. En nu nog eens een hele sprong in de tijd maken om in Cadzand terecht te komen. Vanaf het moment dat ik de eerste keer daar kwam, heb ik mijn ‘thuis’ aan de zee gevonden. En dat is sindsdien niet meer veranderd.

Die thuis aan de zee mag je ‘bijna’ letterlijk nemen. Het eerste hotel waar ik verbleef was http://www.hotelnoordzee.com .  Met hun motto ‘your home at the beach’ hebben ze mij voor zich gewonnen en ik probeer er, als ik aan zee wil verblijven, nog steeds een kamer te bemachtigen. Niet makkelijk, want ik ben echt niet de enige die hun kamers, in smaakvolle maritieme stijl, heerlijk vind. Wat voor kamer je ook neemt, je kijkt altijd van op je terras naar de duinen, de zee of het Zwin… en daarvoor kom je toch naar de zee.

Zodra Belgie een zomer heeft of een paar zonnige dagen, trekken we met zijn allen graag richting zee. De grote kustgemeentes in Belgie krijgen dan een tsunami van dagjesmensen over zich heen. Ik was lange tijd ook zo’n kuddedier. Het was alsof mijn auto op autopilot stond en er maar 1 weg was, de expresweg richting Knokke. Knokke heeft immers veel te bieden… Terrasjes waar je kan kijken en gezien worden, het Zwin, shoppen à volonté, een prachtig strand en je maag kan je op hetzelfde hoogstaande niveau vullen. Ik hou niet van zand tussen mijn tenen, maar het strand, het geluid van de zee, het blijft me fascineren. Op het strand van Knokke, op een daadwerkelijke mooie zonnige dag, u weet wel die 3 dagen per jaar, is het geluid van de zee niet meer te horen… te druk, niet meer leuk. Toch niet voor mij. Drukte daar offer ik mijn zalige rustige tuin niet voor op en rij meer dan 100km om rust te vinden, om dan in een mensenmassa terecht te komen.

Tegenwoordig slaat mijn auto dan ook, net voor die Knokke zou binnenrijden, rechts af… richting Cadzand. En niet alleen tijdens die 3 zonnige dagen per jaar. Cadzand, maar ook Zeeland in het algemeen, is prachtig tijdens alle seizoenen.  Heerlijk warm en zonnig in de zomer, lekker fris tijdens de herfst, heerlijk uitwaaien in een snijdend winters windje en de geur van voorjaar en nieuw leven zodra de lente begint. En als je een ware romanticus bent, nergens, aan eender welke Belgische badplaats, zijn de zonsondergangen mooier dan hier.

Cadzand heeft nog het dorpse gevoel dat voor mij gelijk staat aan vakantiegevoel. Gezelligheid en knusheid. Toeristen op de fiets of wandelend over het strand waar je nog echt de zee hoort. 

Een sympathieke receptioniste van Hotel Noodzee vertelde me dat op het strand vroeger veel haaientanden te vinden waren. Het bewijs daarvan vind je in een mooie etalage in hun lobby en in een prachtig kunstwerk op het strand. Ik heb er nog geen gevonden, maar als ik er eentje zou vinden, wordt die gelijk bewaard… een mooie bewijs van een mooie herinnering aan een mooie plaats.

Geen zin om liggend te zonnen, loop dan over het strand of door het Zwin richting Zwinmonding… Hou daarvoor wel de getijden in de gaten, want met eb gaat er daar een prachtige wereld van wijdheid voor je open.

Mocht je heerlijk uitgewaaid zijn en even weg willen van de zee om ergens je voeten onder tafel te steken, dan kan je in Groede bij  http://www.dedriekoningen.com . Ze hebben er heerlijk en betaalbaar eten, het personeel is erg vriendelijk en ze tappen het lekkerste bier van eigen brouwerij!

Heb je geen zin om in je auto te stappen of kan je je nog niet losmaken van zon, zee en Cadzand-Bad, maar knort je maag, is er nog altijd Sergio Herman’s  http://www.pure-c.nl. De knappe Zeelander wiens gerechten voor ware culinaire orgasmes zorgen, hoef ik helemaal niet voor te stellen… Hopelijk ben je dan wel niet vergeten maximaal 3 maanden op voorhand te reserveren. Anders moet je een echt zondagskind zijn om je lucky shot te wagen en ter plekke een tafeltje proberen te bemachtigen.

Wil je dit prachtige stukje Zeeland aan zee nog beleven, zoals ik dat doe, zal je snel moeten zijn want tussen nu en 2015 zou Cadzand een complete metamorfose ondergaan. De Compagnie ‘t Zoute, de club van Lippens, zou er het één en ander aan bouwplannen hebben. Toen ik met een Kedzandse zelfstandige sprak, zag ze het wel zitten dat ze in Cnoc-Nord of Knokke-village zou komen te wonen. Ze wil ongetwijfeld een eurootje meepikken van de m’as-tu-vu portemonnees.

En ik, ik zal dan mijn neus weer achterna moeten gaan, naar elders, om gewoon te kunnen genieten van een stukje authentiek strand en de zee te horen ruisen.

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!