Brrrrr….omo!

July 30, 2014

Brrrrr….omo!

July 30, 2014

Estimated reading time: 9 minute(s)

“Everyone who dedicates their life to pursue the true knowledge of God in Earth Science“- anonymous

Vulkanen zijn de ruggengraat van het Indonesische landschap. En vandaag werd zo’n reus beklommen. Het is een opmerkelijke belevenis om aan de rand van een borrelende, rokende vulkaan te staan en zich de geweldige krachten die hierin schuilen voor te stellen.

Toch maar even beginnen bij het begin.

Gisteren dus. Een reisdag van 4u met de trein en nog eens 3u met onze bus, met – natuurlijk – de nodige sanitaire stops. Eentje toch wel het vermelden waard, of hoe het kleinste kamertje kan duidelijk maken hoe Indonesië werkt. Eentje waar ze je vroegen je schoenen buiten het kakus laten staan. Als echte volleerde wereldburgers hebben we toen de Indonesische wijsheid ‘wat niet mag, wel doen’ toegepast.

Gisterenavond laat aangekomen in Batu, het oosten van Java. Voor mij is het oosten van dit land qua vergezichten en natuurschoon, het mooiste deel van Java. Al heeft alles in dit Aziatische land zijn charmes, zelfs de Aziatische maniana.
Nog wat gegeten om dan na een korte, of beter, géén nacht om middernacht weer klaar te staan om de zonsopkomst om 5u boven de Bromovulkaan mee te maken.

image

Na een busrit van 2 uur, stonden 3 leuke coole jeeps met even coole Indonesische jongens klaar om ons naar het het hoogste uitzichtspunt van de vulkaan te brengen waar we de zonsopgang zouden kunnen aanschouwen! Het nemen van de haarspeldbochten in het donker was al een belevenis op zich. Hoe die gasten dat doen, het is al cool op zich… Of … coole auto, coole gast, coole rijstijl. Een beetje aanmoediging à la ‘gogogo’- Peking Express indachtig, deed de rest.

image

We bereiken het uitzichtpunt ruim op tijd om de zon met een oranje gloed op te zien komen. Het is wel dringen geblazen, iedereen wil het magische moment zien. Gelukkig vinden we een mooi plekje op de eerste rij. De zon verlicht de kraterrand van de Bromo, omringd door een deken van dikke, witte mist. De mist lijkt als een waterval naar beneden te rollen. Ademloos kijken we naar dit fascinerende schouwspel! De extreme koude is snel vergeten als we het onwaarschijnlijk mooie en betoverende schouwspel mogen aanschouwen. Wat. Een. Uitzicht. De zon zien opkomen boven de wolken waar nog wat bergtoppen en vulkaankraters uitsteken, ik heb het nog niet meegemaakt in mijn leven. En ik ga er ook niet te veel woorden aan vuil maken, maar ik kan u wel verzekeren dat een mens daar al graag eens een nacht slaap voor laat.
Nadien zijn we met onze jeeps doorgereden naar een grijze zandzee die op een stofferige post-apocalyptische manier zo een scène uit een spectaculaire avonturenfilm zou kunnen zijn. De bijna symmetrische kegelvormige vulkaan verrijst bijna onbezonnen uit een uitgestrekte winderige zandige vlakte. Het schouwspel van massa’s toeristen die tussen lokale mensen met paard, al dan niet gebruikt door een toerist om boven aan de kraterrand te geraken, lopen. En nog mooier die grijze stoffige Aziatische gezichten, verborgen achter een monddoek, galopperend door dit wijdse landschap… Het schouwspel nodigt uit om de 2km lange wandeling en de beklimming van bijna 300 trappen uit te zweten. Tot je aan de kraterrand komt waar een rookpluim van zwaveldampen laat zien dat de vulkaan nog steeds actief is. Ook weer behoorlijk spectaculair.

image

Een dag om in te kaderen! Een dag die ik voor geen goud had willen missen.
Ik ben een moe, maar gelukkig mens. Er wacht ons nog 1 dagje Java om dan, uitgerekend op mijn verjaardag, naar een ander mooi cadeau af te reizen: Bali.

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!