All gave some, some gave all.

July 29, 2015 No Comments

All gave some, some gave all.

July 29, 2015 No Comments

Estimated reading time: 10 minute(s)

Xin chào!

Vandaag Hanoi in meer dan 10.000 stappen.

Dag 4 terug naar Hanoi, heeft met haar diverse, in de stad gelegen meren, een unieke sfeer. De koloniale villa’s geven de plaats een zichtbaar Frans tintje.

Dagje vrij, of althans vrijgenomen en niet mee met allerlei georganiseerde tours, maar zelf op stadsontdekking. In het oude stadsgedeelte, waar wij op hotel zitten, overigens heel centraal, ligt het Hoan Kiem meer. De omgeving rond het Hoan Kiem meer is ideaal om te ontsnappen aan het drukke verkeer van Hanoi. Het is ook een populaire plek bij de locals en is dus ideaal om “mensen te kijken”.

Hanoi lake

Midden in de stad, vlakbij het oude centrum, kan je een mooie wandeling maken langs het meer van Hoi Kiem. Op het meer staat een toren en via een rode brug kan je een tempel bezoeken. Het meer is een verademing in de drukke stad. Legendes vind ik altijd leuk, en hier is er ook eentje. Volgens de lokalen brengt het geluk om vanaf de tempel een schildpad in het meer te zien. Ik heb er geen gezien en toch voel ik me vandaag weer een zondagskind, gewoon omdat ik het geluk heb andere culturen te leren kennen. Reizen is je ziel voeden.

De oude wijk is echt het commerciële hart van de stad. Hier vind je massa’s restaurants, shops, guesthouses, straatverkopers en tempels. Je bent echt verplicht om op de weg te wandelen want de trottoirs zijn ingenomen door straatverkopers, meubelmakers, pop-up koffiebars en als parking voor de scooters.

Maar als je omhoog kijkt, zie je een wonderlijke mix van prachtige architectuur tot de chaotische balkonnetjes van de typische Vietnamese huizen en natuurlijk ook lijnen vol met drogend wasgoed.

Door alle steegjes en Vietnameze chaos, kom je aan St. Joseph’s Cathedral.
Deze kathedraal dateert uit het Franse koloniale tijdperk en werd in 1886 gebouwd. Het zou dan ook het Notre Dame van Hanoi zijn, ook al is het heel statisch, je moet toch al heel wat verbeeldingskracht hebben.

Als je in Vietnam verblijft wordt je onvermijdelijk geconfronteerd met zijn oorlogsverleden. De Hoa Lo Prison is vanuit historisch oogpunt echt een must see. De gevangenis is vooral bekend van de Vietnam-oorlog toen er Amerikaanse piloten werden vastgehouden. De moeite waard om te zien hoe propaganda werkt.

Gevangenen Hanoi

Dapper stappend, steeds verder weg van de oude wijk, zie je dat het shoppinggedeelte heel logisch is ingedeeld, of is het gebrek aan verbeeldingskracht, ik ben er nog niet uit. Wil je je creditcard gebruiken geen probleem, Dior ziet hier naast Burberry, Louis Vuitton in prachtige winkels. Een beetje verder heb je een blok van een aantal straten waarin alleen maar schoenenwinkels, een blok verder alleen maar schoenmakers, met op het trottoir de schoenpoetsers. Een blok verder alleen maar kookgerief, dan banden, accu’s, en natuurlijk de notoire spa’s. En dat mag je allemaal ervaren als je de benenwagen neemt, naar de Tempel van de Literatuur. Deze oase van rust in het anders zo chaotische Hanoi, was de 1ste universiteit van Vietnam. Tal van slimme breinen hebben hier in de loop van de geschiedenis les gevolgd.

Vietnamese vrouwen, dat is absolute girlpower. De overlevering stelt dat het eigenlijk de vrouwen waren die de oorlog tegen de Amerikanen hebben gewonnen. Ik zou als vrouw bijna hoera roepen, ware het niet zo schrijnend dat de vrouwen nog steeds al het zware werk doen en de mannen in de partij zitten of een eigen bedrijf hebben.

Loop gewoon eens rond in Hanoi. Dat is al bijzonder genoeg. Hanoi een gezellige, drukke, ongecompliceerde, chaotische stad.

Put down that map and get wonderfully lost!

Chào!!

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!