A trip to remember

July 19, 2017 No Comments

A trip to remember

July 19, 2017 No Comments

Estimated reading time: 12 minute(s)

Stockholm wat was je te gek! Wat ben je een coole stad !

‘Tack’. Het meest gebruikte woord in Zweden, is een woord dat in België te weinig gebruikt wordt. Zou dit verschil in taalgebruik de reden zijn dat de Zweden tot één van de gelukkigste volkeren op deze aardbol behoren? Om eerlijk te zijn heb ik geen idee, maar ergens klinkt het, in ieder geval voor mijzelf, logisch in de oren. Wellicht dat het voor ons Belgen te moeilijk is om zo’n simpel woordje over onze lippen te krijgen en zo onze waardering voor de ander te tonen.

In Zweden hoor je het overal. ‘Tack’, oftewel ‘dankjewel’.  Voor de, in onze ogen de meest onbenullige dingen wordt er hier ‘ge-tack-t’, maar toch, het geeft wel een goed gevoel voor beide partijen.

Aan alle mooie liedjes komt een eind en met deze blogpost komt een einde aan mijn eerste, maar hopelijk niet mijn laatste, bezoek aan Stockholm.  Komt er dan ook een einde aan uw ‘daily cup of Stockholm’.   Als je geen zin hebt in een lofzang, lees dan vooral niet verder.  Als je het toch niet kunt laten, wees dan gewaarschuwd dat je Stockholm heel snel zal willen bezoeken.

Stockholm is niet echt de stad van de wereldberoemde monumenten. De hoofdstad van Zweden heeft geen Eiffeltoren, geen Atomium, geen Colosseum. Toch is het een stad om verliefd op te worden. En dat deed ik. Onlangs.

Er zijn zo van die steden waarvan je bijna alle bezienswaardigheden als eens op foto’s, op televisie of op internet gezien hebt. Wanneer je naar Parijs, Londen of Rome gaat weet je precies wat je te wachten staat. Hoewel iedereen Stockholm wel kent, kan men zich vaak niet echt een beeld vormen van de stad. Of een verkeerd beeld.  De stad is waterrijk, gezellig, dorps en stijlvol.

Voor mij is Stockholm een van de mooiste (hoofd-) steden van Europa. Het cultuurverschil met steden buiten Scandinavië is er duidelijk voelbaar. De contrasten tussen oude en moderne gebouwen, de oneindige natuur ( er is overal groen te vinden) en het stadsleven en charmante winkeltjes versus modern design maken het een stad waar je uren kunt ronddwalen zonder je te vervelen. En ronddwalen.. dat moet je zeker doen. In het hart van de stad is alles goed te bewandelen en kun je het openbaar vervoer links laten liggen.

In Stockholm komt het beste van twee werelden samen: een te gekke stad voor een stedentrip en varen. De Zweedse hoofdstad is namelijk verspreid over maar liefst 24.000 eilandjes waardoor er altijd overal water is. Het centrum van de stad ligt op veertien eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn.  Hoe heerlijk is het om te chillen langs de waterkant of aan boord te gaan, Stockholm vanaf  het water te bekijken  en de spetters van het water tegen je voeten voelen komen.

Hou je van een flinke portie cultuur met prachtige gebouwen en interessante musea, een heerlijke shopmiddag, gezellig rondwandelen of lekker eten?   Stockholm is the place to be.

Alle clichés ten spijt, maar soms kloppen ze echt.  De Zweden zijn echt blond en knap, vriendelijk en welbespraakt.  Ze zijn echt wandelende stijliconen.  De hotels zijn best wel prijzig.  Een glas alcohol kost een klein vermogen.  Maar de Stockholmers zijn dan weer fris, fruitig en vriendelijk terwijl ik ‘Thank you for the music’, maar niet uit mijn hoofd krijg.

En oh ja, zijn er nog minpunten aan Stockholm? Jazeker, de stad is redelijk duur én als je er eenmaal bent wil je eigenlijk niet meer naar huis!

In afwachting van mijn fotoreeks, Stockholm in beeld, rest mij nog 1 ding:

Tack Stockholm!

Je hebt  2,5 dag letterlijk al mijn zintuigen opgebruikt.

Zintuigen

om de ervaring van je vriendelijkheid,

om de Zweede stijl te ontdekken,

om naar de muziek van je taal te luisteren,

je prachtige propere stad,

je gevoel van ruimte,

je prachtige panorama’s,

het alom aanwezige water,

de dobberende boten,

héél veel groen,

de leuke sfeer,

de kleurrijke gebouwen,

de mooie mensen,

de prachtige musea,

het lekkere eten,

de fijne winkels.

Het …

Tack!

en tack Marja H. om deze reis met mij te delen … het was heerlijk!

 

Mocht je enthousiast geworden zijn en ga je binnenkort zelf die kant op, wil ik je heel veel plezier wensen in  één van leukste steden van noord Europa! Zo, en nu ga ik mij alvast verheugen op mijn volgend reisje in augustus.

Als je vragen hebt, stuur me een tweet, praat tegen mij op Facebook, zet een comment hieronder of stuur mij een mailtje: info@bohemianvibes.be.
Als je mijn blogposts leuk vindt, vergeet ze dan zeker niet te delen!

 

Tack!

xoViv

 

 

No Comments

Leave a Reply

About Me

Viv

Het gezicht achter ‘About me’ ben ik, Viv. Mijn dagelijkse bestaan vult zich als leerkracht in het middelbaar onderwijs, familie en vrienden. Ik heb 2 volwassen kinderen die nu hun eigen dromen en avonturen leven. Ìk heb ondertussen een koffer vol levenservaring en probeer mijn hart te volgen. Sinds een paar jaar hoort fotografie en schrijven tot mijn 'basisuitrusting'; de vertaalslag van innerlijk naar het dagelijks bestaan. Ik reis graag af naar andere oorden, waar ik fotografeer en wat woorden krabbel op mijn hart, waar ik dan een reisverhaal van brei. Ik deel mooie plekjes, belevenissen en persoonlijke momenten. Ik vertel verhalen recht uit mijn hart. Voor mij zijn mijn verhalen belangrijk als herinnering en hopelijk kunnen ze jou inspireren. Read More

Viv

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

Get the news right in your inbox!

POPULAR TOPICS

×
Copied!